понеділок, 23 липня 2018 р.


«Святий усіх церков»

Януш Корчак або Пан Доктор або Старий доктор. Ще його називають батьком сиріт, Королем дітей, Святим усіх церков. Він був з тих диваків, про яких за життя розповідають анекдоти, а після смерті – легенди…  Він  народився у Варшаві у 1898 році, загинув 1942 року у нацистському таборі в Треблінці разом зі своїми вихованцями. Лікар за освітою, педагог волею випадку, письменник за покликанням і психолог із необхідності. Людина, яка стала легендою ще за життя, класик дитячої літератури, педагог – новатор, зачинатель діяльності на захист прав дитини і повної рівноправності дітей. Він стверджував, що дитина має право бути такою, як вона є, має право на повагу, на помилку, на висловлення своїх думок. Януш Корчак керував і опікувався у Варшаві двома притулками для дітей «Наш дім! І «Дім сиріт», де створив дитячу республіку з дитячим парламентом, товариським судом, дитячою газетою… Протягом  Першої світової війни Януш Корчак перебував в Україні, зокрема у Києві. Адреса - Володимирська,47 – єдиний збережений будинок, пов'язаний із перебуванням Корчака в Києві. Тут виник його відомий великий трактат « Як любити  дитину». 1978 рік був оголошений ЮНЕСКО роком Корчака.  2012 рік Сеймом Республіки Польща був оголошений «Роком Януша Корчака».

      
Лікар, педагог, письменник Януш Корчак пройшов свій   життєвий шлях до кінця. Він завжди обирав найважче. «Поміркований утопіст» він був максималістом - у моральних вимогах до себе самого. Він до кінця вірив у людину, хоч оптимізм його був трагічний  - він загинув і назавжди лишився серед моральних орієнтирів людства.
22 липня виповнюється 140 років від дня народження Святого усіх церков – Януша Корчака. Книжково –ілюстративний перегляд присвячений цієї даті і розповідає про то, хто такий був Януш Корчак, про його життя, його висловлювання про дітей, про права дитини, про дитяче самоврядування, статті, книги про нього, книги самого Корчака, фотографії пам’ятників, присвячених подвигу педагога – письменника.





Немає коментарів:

Дописати коментар