середу, 27 січня 2021 р.

 

Українські вишиванки для «Колумбії»

Першому  астронавту незалежної України, Герою України Леоніду Каденюку  цього  року виповнилось би 70 років. З 10 років він мріяв полетіти в космос, 36 років чекав цієї події. 

За ці  роки він пройшов спеціальне  навчання  у військовому училищі в Чернігові,  став льотчиком-випробувачем 50 типів літаків,  став одним з 9 військових які пройшли конкурс серед 3 тисяч претендентів  в загін на участь в програмі в Центрі підготовки космонавтів в Зоряному містечку, пройшов унікальну  інженерну та льотну підготовку за програмою  «Буран», як командир корабля, вивчив космічні кораблі Союз, комплекс Мир, американський корабель «Spase Shuttle», пройшов підготовку в НАСА до польоту на космічному кораблі «Колумбія»  – став членом екіпажу цього корабля в 1997 році.

Звичайний буковинський хлопчик здійснив свою мрію дитинства стати космонавтом. «Я готував себе для польоту в космос. Мені завжди допомагали цілеспрямованість, наполегливість, величезне бажання здійснити мету».

Леонід Каденюк жив і працював до останнього заради розвитку космічної галузі України.

За історію космонавтики 15 українців побувало у космічному просторі. Єдиний і перший космонавт незалежної України – Леонід Каденюк. Він був першим, хто виконував завдання українського уряду, взяв з собою в політ український прапор, герб, «Кобзар», портрети Т.Шевченка, М.Янгеля, С.Корольова. Одягнув всіх членів екіпажу в українські вишиванки. Організовував під час польоту вечори української пісні. В безмежному просторі лунали «Два кольори», «Мій рідний край», голос Солов’яненка, С.Ротару.  Два рази робочий день на борту корабля починався  українським державним гімном. 27 листопада 1997 року вперше громадянин України вів діалог з космосу зі своєю державою.


Під час польоту Каденюк виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського дослідження-вивчення впливу стану невагомості на  апарат фотосинтезу рослин та  на стан людини. Але спостереження і фотографування Землі з космосу було найулюбленішим заняттям для всіх членів екіпажу. «Завжди виникала думка, що на такій гарній планеті має бути гарне життя, без війн, криз та катастроф.  З сумом думав про то, що люди  на маленькій Землі існують неправильно». Астронавт закликав берегти власну планету – спільний дім людей, не знищувати життя на ній. Тому, що Земля – ідеальне місце для проживання. Люди мають жити на ній по-іншому. Космонавт був впевнений, що зараз людство знищує свою планету. Ядерна і хімічна зброя засмічує нашу біосферу. Каденюк  після польоту став Головою Міжнародної екологічної ради.

Участь Леоніда Каденюка в космічному польоті  американського корабля «Колумбія» підтримала імідж України на міжнародному рівні.

За вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України Леоніду  Каденюку було присвоєне Почесне звання - Народний посол України.

У Всесвіті  він залишиться назавжди: один із астероїдів названо на його честь.

Немає коментарів:

Дописати коментар