вівторок, 12 січня 2021 р.

 

Агатангел Кримський. Життя віддане відродженню
української науки і культури.

 


Іван Франко так писав про Агатангела Кримського: «Людина надзвичайної енергії, пристрасної любові до України. Різносторонністю знань таланту. Філолог з фаху, високоталановитий поет, дуже оригінальний повістяр».


Ім’я Агатангел у перекладі з грецької означає «добрий вісник».

Він був надзвичайним професором кафедри мусульманського сходу. Викладав курс семітських мов (взагалі вчений знав 60 мов народів світу), арабську літературу, історію Туреччини. Писав літературні і прозові твори, праці з українського мовознавства. Кримський видав цілу бібліотеку академічних підручників з філології та історії Близького Сходу.


При гетьмані П.Скоропадському вчений обіймав посаду секретаря української академії наук. Був творцем українського сходознавства. У 1918-1928 роках Кримський плідно працював в Київському університеті. В 1918 році привіз з собою з Москви два вагони книг. Вчений знав і любив музику. «Звуки української музики доводять мене до сліз». Отримав звання «Заслуженого діяча УРСР», нагороджений орденом Трудового Червоного прапору. Академія наук України, Спілка письменників, Київський університет урочисто і широко відзначали 70-річний ювілей видатного вченого. Незважаючи на це, Кримського почали переслідувати, заарештували в 1941 році, обвинуватили в буржуазному націоналізмі, ув’язнено в тюрму в Кустанаї. В січні 1942 року видатний діяч помер у лікарні. Реабілітований тільки в 1957 році.

Агатангел Кримський брав активну участь в українському національному життя ХІХ ст., листувався з відомими діячами культури: В.Вернадський, М.Драгоманов, І.Франко, Б.Гринченко, Л.Українка, О.Соболевський, О.Кобилянська, Л.Толстой, І.Гаспринський, І.Ісманов, О.Акчокраклі, Б.Чобан-заде, Я.Кемаль та інші.

В своєму дослідженні про А.Кримського Соломія Павличко зауважує, що сучасним філологам мало відомо про його літературну творчість. Перебування вченого на «кордоні культур», політичних поглядів створили його особливий феномен. Історик О.Пріцак констатував: С.Павличко залишила унікальне дослідження з надзвичайно складної, але вдячної теми - «Націоналізм, сексуальність, орієнталізм: складне життя Агатангела Кримського». Спеціалісти вважають, що Кримський зробив для науки більше, ніж усі попередні й сучасні йому арабісти. Все своє життя вчений присвятив налагодженню містків взаєморозумінню між двома світами-культурами Заходу і Сходу.

Сьогодні ім’я вченого-дослідника літератури та історії, викладача, політолога, перекладача, поета, письменника носить інститут сходознавства НАН України.

Рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО Агатангел Кримський внесений до списку найвидатніших діячів людства.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар