вівторок, 15 березня 2016 р.

 “Від Коляди до Коляди” 
“From Koliady to Koliady”.
Народознавчій  екскурс до першоджерел української історії можливо зробити відвідавши виставку обрядової ляльки  народної майстрині Тамари Данилівна Желіби, яка  душею боліючи за відродження духовних святинь українського народу, його Віри, за допомогою образу  обрядової ляльки розповідає глядачеві про Коло святості українця-величного і вічного календаря свят наших давніх предків. «ОД Коляди до Коляди» - це календар одвічних свят Кола Сварожого: Свято Родздва – Коляди, Водосвяття, Стрітення, Свято Колодія, Новий Рік , Великдень, Свято Вербиці, Зелені Свята, Свято Купайла, Перун і Перуниця, Свято Світовида, Свято Покрови, Свято Долі, Свято Калити. Це календар свят предків, які  відчували зв'язок з Природою, Космосом, відчували співзвучність ритмів свого життя з життям Всесвіту. Життя наших предків  було тісно пов’язане з Землею, рослинами, тваринами. Образ мислення, ритм життя, обрядовість свят народу нерозривно було пов’язано з природними циклами, положенням Сонця та Місяця, сузір’їв. В Космічно-природному, святково - трудовому календарі  далеких предків закріплені їх основи світогляду, їх розуміння філософії буття, визначальні Свята та їх обрядовість , все що служило фундаментом Віри, складало звичаї їх життя.
 Виставка – підсумок більше двох років досліджень пошуку, кропіткої ручної праці. Це камінчики майстра в фундамент українського культурно - духовного Дома. Це великий внесок в пробудження національної свідомості , національного духу, національних джерел. Це сторінка вписана майстринею в книгу народознавства, яка заповнить це одну білу пляму на тілі нашої історії. Це дослідження народних начал , витоків, джерел,коренів. Це прагнення поєднати воєдино минуле, сьогодення і майбутнє…

Велика подяка автору виставки, народній майстрині Тамарі Данилівні Желібі за великий внесок в розвиток духовності  сучасної Людини, особливо молоді, Вона допомагає  і дає можливість усвідомити, що ритм життя окремої особистості є вписаним в ритм життя людського колективу, в якому він живе, працює. В ритм життя Землі і Всесвіту. Дає   відчуття повноти буття і високого духовного рівня. Вона  повертає народ до одвічних Святинь!
















Немає коментарів:

Дописати коментар