четвер, 27 вересня 2018 р.


Праведники Бабиного Яру – герої опору нацизму.

Минуло вже 77 років від початку великої трагедії і величезного злочину ХХ ст.. – розстрілу євреїв у Бабиному Яру. Розстріли  тривали два роки. За цей час було знищено десятки тисяч людей різних національностей: євреї, українці, росіяни, цигани. Це були  солдати, і партизани,  військовополонені і комуністи, заручники і психічно хворі. Тільки за 29-30 вересня було розстріляно 33171 єврей: старі, жінки, багато дітей...
Є таки дати, події в історії, які людство не вправі забувати. В іншому випадку воно перестає існувати. Пам'ять про минуле – це шлях до просування у майбутнє. Україна пройшла шлях від заборони до вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру.
 На зустрічі із старшокласниками директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Юхимович Подольський проникливо і відверто ділився особистим емоційним сприйняттям тих вересневих страшних подій у Києві. Згадував батьків, які посивіли в 20 років під час війни. Звертаючись до молоді, наш гість наголошував на необхідності вчитися поважати власну індивідуальність і право інших бути собою. Ні в якому разі не принижувати їх гідність. Свого часу його вразило ствердження письменника Г.Маркеса про те, що потрібно знайти в собі сили прожити все життя і не принизити нікого. Це дуже складно і нажаль вдається одиницям. Саме такими людьми були ті, хто ризикуючи власним життям, рятував і захищав знедолених (зокрема євреїв, коли вони йшли по вулицях Києва на розстріл), яким загрожувала страшна смерть. Таких людей, які виявили героїзм, велич духу, стали називати Праведниками. Належну шану їм надають у всьому світі. Основним мессиджем бесіди вченого – історика з молоддю було побажання не боятися закритих тем історії та називати речі своїми іменами. Тому, що будь-яке викривлення та замовчування фактів веде до тоталітаризму в с суспільстві.



Бібліотека висловлює подяку шановному Анатолію Юхимовичу за змістовні, «живі»,  емоційні і корисні бесіди, які  завжди з цікавістю сприймаються слухачами. Ми вважаємо, що такі зустрічі  дуже необхідні – вони формують моральні, етичні, гуманні почуття у молоді. Дякуємо за книжкові подарунки:  «Самотній вигнанець» Майкла Дімента – це  проникливі та сповнені болю спогади  автора про пережите ним під час Другої світової війни у рідному містечку та в гетто;  «Бабин Яр: пам'ять на тлі історії» - путівник для вчителя.
Сподіваємось на подальшу співпрацю бібліотеки з Українським центром вивчення історії Голокосту.






Немає коментарів:

Дописати коментар