четвер, 14 лютого 2019 р.



Жінки в науці - це історія спротиву, боротьби і досягнень

11 лютого світ відзначає Міжнародний День жінок і дівчаток в науці. Цей день запроваджений Резолюцією 70 сесії Генеральної Асамблеї ООН у 2015 році. Мета - популяризація здобутків жінок-науковців, боротьба з проявами гендерної дискримінації в науці. За даними ЮНЕСКО лише 27% науковців у світі – жінки. В Україні цей показник – 46%.
Тематична книжково-ілюстративна виставка в бібліотеці розповідає про видатних постатей жінок-вчених України починаючи з Х1Х–ХХ століття і до молодих представниць української науки сьогодення. Наприклад, К.Грушевська, Є.Спаська, О.Апанович, Н.Пучковська, К.Ющенко, К.Бельтюкова, С.Русова, О.Маслова, Г.Клим, О.Іщук, М.Вязовська, О.Броварець, яка стала доктором фізико-математичних наук у 28 років.



Також матеріали виставки знайомлять глядача з видатними жінками-вченими - лауреатками Нобелівської премії: М.Гепперт-Майер, Р.Леві-Монтальчіні, Б.Мак-Клінток та інші.
Окремий розділ представляє інформацію про десять загальновідомих винаходів та про їх авторів-жінок. Серед яких вирізняється відома американська  математик Грейс Хоппер – жінка, перед досягненням якої в галузі високих технологій схилила голови сильна половина людства. Вони визнали її «матір’ю комп’ютера».
Жінки в науці – це приклади натхнення, з якими можна було б асоціювати себе задля мотивації своєї праці молодим дівчинкам.

 Науково – пізнавальний урок, присвячений темі жінок в науці, для старшокласників був проведений бібліотекою біля інформаційно–ілюстративного стенду «Жінки в науці – це історія спротиву, боротьби і досягнень».








Немає коментарів:

Дописати коментар