пʼятницю, 3 липня 2020 р.


Немає другого Дніпра. 



Міжнародний день Дніпра з 2003 року святкують в Білорусі, Україні, Росії. Дніпро об’єднує народи і країни. Це третя по величності і значенні річка Європи. Її живлять своїми водами і енергією дві тисячі малих річок ( на жаль за останні роки з них зникло біля 10 тисяч).30 мильонів жителів України користуються водними ресурсами Дніпра. Це наш стратегічний запас прісної води. 
Символічно, що День Дніпра відзначається напередодні давнього народного свята Івана Купала, коли передбачається ритуальне омивання - очищення у відкритих водоймах. 


Українські творці навічно уславили у своїй творчості образ Дніпра, присвятив поетичні строки великий український річці. Ще Нестор Літописець у «Повісті минулих літ», у «Слові о полку Ігоревім» згадується Дніпро . У своїй «Похвалі Дніпрові» Ф.Проковович називає річку великим батьком. Шевченко більш сто разів згадує Дніпро у віршах і зображує його на сепіях. Йому належать відомі строки «Реве та стогне Дніпр широкий…», які стали улюбленішою піснею українського народу і його національним гімном. М.Гоголь починає Х главу своєї повість « Страшна помста» епічною панорамою Дніпра. 


«Це мій Дніпро. Текти йому далеко…», «Ой, Днепре могучий…», «О, Днепре, широкий, о.Батько Русі…», «Символ едності Українського народу!» - з поезій українських поетів. М.Вінграновський назвав одну зі своїх збірок -«Ріка моєї долі». « Привіт тобі. Ріко моєї долі!.. Ні, я себе не можу уявить без тебе,Дніпре, як і без тополі, що в серці моїм змалку тополиць,…», - пише поет. В.Крищенко не в одному вірші (пісні) звертається до образу Дніпра: «Киів – доля моя», «КИїв і кияни», «Київ, Києве мій». Ганна Черінь- «Над Дніпром». Н.Поклад ототожнює весняний Дніпро з власними думками і відчуттями. Згадують Дніпро М.Луків, П.Усенко, А.Малишко, молода сучасна поетка Ніна Даценко. 




Дніпро – вічне безмежне джерело поетичної, художньої фантазії, образів, барв і звуків для митців. Дніпро в різні часи, в різні пори року, різному стані, настрої зберегли видатні українські майстри: художники С.Шишко, М.Глущенко, Н.Юзефович. Т.Яблонська. С.Світославський, А.Куїджи. Подовжили цю тему сучасні художники: Г.Попінова, В.Михайлов, О.Свіжак, А.Паньковин, С.Кованенко. На картинах художників відчувається енергія водної стихії, могутність руху, характер ріки. 









В Дніпрі мов у дзеркалі вибивається вся тисячолітня історія і культура України.
В Міжнародний День Дніпра ми згадуємо не тільки її поетичне оспівування в літературі, мистецтві, але хочемо звернути увагу на проблеми головної водної артерії країни і закликати до боротьби за повернення їй природного здоров’я і життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар