четвер, 3 червня 2021 р.

Зроби свій внесок

в збереження навколишнього середовища. Почати можна з маленького: сортувати сміття, не смітити на вулиці, не кидати недопалки з балкону на газон, не ставити своє авто на зелений газон, посадити дерево, квіти. Використовувати речі повторно – давати їм  друге життя, ремонтувати, переробляти  за допомогою нових технологій.  А ще не користуватися пластиковими пакетами  в господарстві, магазині… Зараз на ринках можна придбати добре забуті радянські «авоськи» за ціною 20 грн, вироблені в Києві в 1990 році, про що  свідчить товарний ярлик.

До Дня охорони навколишнього середовища бібліотека запропонувала своїм користувачам взяти участь у конкурсі з виготовлення власноруч екомішечку  або торбинки замість поліетиленових пакетів, якими ми так широко користуємося зараз.

Ми вдячні всім, хто відгукнувся  і надіслав нам свої  витвори. Торбинка, прикрашена українськими орнаментами, набрала найбільше голосів. Тому її авторка Тетяна Миколаївна отримує наш головний приз. На другий  заслуговує Лідія Василівна за ідею швидкого і легкого виготовлення  сумки із рушника з маками.      

     

1 червня ВР України прийняла Закон «Про обмеження  обігу пластикових  пакетів на території України». Він спрямований на зменшення використання в країні пластикових пакетів. Обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього середовища та благоустрою території.

 Наш конкурс буде дією на виконання вимог  нового закону.

Пластикова пляшка розкладається 500 років. Скло -1000 років. Металева пляшка -100!

10 квітня  цього року в Києві встановили рекорд за кількістю висаджених дерев за добу. Насадження робили в рамках акції «мільйон дерев за 1 добу». План було перевищено в 4 рази – 4 124 590 дерев. В межах екопроекту Greening of the Planet у столиці  з'явилися «Алея свободи слова» у сквері ім. Заньковецької та «Зірковий ліс» на території  Дарницького ЛПГ, до створення якого долучилися відомі люди України.


Мета проєкту – привернути увагу людей  і об'єднати їх довкола  глобальних екологічних проблем і викликів, щоб відновити екосистему планети.

В бібліотеці постійно діє акція зі збору пластикових кришечок.

Зараз існують нові трендові  напрямки, процеси переробки та використання старих речей.

Переробка 100 кг макулатури збереже 1 дерево!


Ресайкл - процес переробки одного продукту без втрати його якості. Добре перероблене старе. Наприклад,  переробка скляних  пляшок, металолому, паперу ... В основі успіху  ресайклінгу -  ретельна переробка сміття.


Даунсайкл – вироблений ресурс. Це переробка матеріалів, продуктів, з яких виробляють новий продукт з нижчими якостями: папір-картон – туалетний папір …

Апсайкл - друге життя речей - процес переробки  старих речей в інші,  корисні, привабливі та оригінальні. Майстри цієї технології творчо переосмислюють призначення  старих речей. Наприклад, скляні пляшки стають дизайнерським  світильником, стара ванна – диваном, телевізор - акваріумом ...





Фрисайклинг – культура обміну. Це новий сучасний напрямок в житті, нове мислення… Не купувати зайві  речі. Віддавати свої речі в дитячі будинки, комісійні магазини.  Обмінюватися з друзями одягом, посудом, книгами.  Під час «Апсайкл фестивалів»  можна придбати оновлені старі речі: прикраси, одяг, декор.

На кожного мешканця Землі припадає біля 1 тони сміття!

Так нові технології допомагають зменшити площі звалищ, зберегти природні  ресурси, зменшити потреби в споживанні  енергії і  викиди парникових газів.

Бернар Шоу закликав:

«Ми навчилися літати, як птахи.

Ми навчилися плавати як риби.

Зараз залишилося  навчитися  жити на Землі  по-людськи!»

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар