вівторок, 9 листопада 2021 р.

 

НЕСТОР: «Я УКРІПИВСЯ ВІРОЮ І ЗАХОПЛЕННЯМ. 

 …ПОЛОЖИВ  ПОЧАТОК  СЛОВУ  ПИСАННЯ»

В цьому  році виповнюється 965 років від дня народження  Нестора Літописця. «Святий  Літописець» увійшов в історію України як автор пам’ятки древньоруської і слов’янської культури – «Повісті минулих літ». Твір покладений в основу історії Київської Русі і Православної церкви. Письменник-агіограф зафіксовував достовірно на папері все те, що передавалося з вуст в уста поколіннями: хронологію подій, воєн, правління козаків,  князів, спорудження монастирів, церков… Зі сторінок повісті ми дізналися про створення слов’янської грамоти Кирила і Мефодія.


 В 17 років Нестор вирішив піти в Києво-Печерський монастир, став послушником, потім  іеродіаконом.  Інок після постригу був наречений  на честь мученика Нестора Солунського. Сумліно виконував правила монастиря. Багато часу молився, читав книжки, займався описом життя святих, зберігав духовну і тілесну чистоту.  Похований Нестор в Ближніх печерах  Києво–Печерської лаври. Церква приєднала   преподобного  до ліку святих і почитає його  кожного року 9 листопада.  Українська церква затвердила орден  «Преподобного Нестора Літописця», який видається  «За церковні досягнення».

 Життя і діяльність Нестора  як монаха, і богослова є взірцем і прикладом для всіх,  хто займається навчанням і духовною освітою. Своїми працею і талантом він служив церкві і суспільству, поєднував духовне життя і творчість.  Святий вважається покровителем всіх, хто навчається, істориків, науковців, журналістів.

Немає коментарів:

Дописати коментар