неділю, 28 січня 2024 р.

 

            Що таке Голокост

27 січня, у день звільнення в'язнів найбільшого нацистського табору Освенцим, у світі вшановують пам'ять жертв Голокосту.

Це Голокост – всього одне лиш слово,

Той його сенс – пекучій болю жар,

Вбивали всіх!...старого і малого

І мало хто життя порятував

 Саме 27 січня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – "Аушвіц-Біркенау. 

Засновники нацистсько-німецького режиму на чолі з Адольфом Гітлером стверджували, що німецькі євреї зрадили Німеччину під час Першої світової війни та несуть відповідальність за її поразку. Нацисти також вважали євреїв відповідальними за економічні лиха Німеччини під час депресії кінця 1920-х — початку 1930-х років. Євреям наказали носити позначку – так звану "жовту зірку Давида". Їх виселяли з власних будинків та переселяли у гетто, де вони мали жити ізольовано від іншого населення. 

Також євреїв використовували як робочу силу на фабриках та виробництвах. Нацистська влада створювала на окупованих територіях концтабори, де ув’язнювала євреїв та інші народи. Ув'язнені в концентраційних таборах перебували в нелюдських умовах і піддавалися тортурам, голоду, а в деяких таборах — медичним експериментам.


Бабин Яр став один із місць масових вбивств євреїв та місцевих жителів. Приводом  послужили два вибухи, в результаті яких був зруйнований німецький штаб і центр міста. Лише 29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 тисяч київських євреїв. Загальна кількість загиблих у Бабиному Яру з 1941 по 1943 рік, за різними оцінками, становить від 70 000 до 100 000 людей. 


У роки Другої світової війни жертвами нацистської політики, спрямованої на винищення народів та груп, які нацисти вважали неповноцінними, стали 6 мільйонів євреїв. З них 1,5 мільйона були з території сучасної України. 

Після закінчення Другої світової війни Сполучені Штати, Великобританія, СРСР і Франція заснували Міжнародний військовий трибунал. У листопаді 1945 року вцілілі високопосадові чиновники Третього рейху постали перед судом в Нюрнберзі. Судові процеси над людьми, які були причетні до геноциду тривали роками. 

Бібліотека багато років плідно співпрацює з Українським центром вивчення історії Голокосту. У бібліотеці є література на цю тему.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар