четвер, 14 березня 2024 р.

 

        Хто вони – добровольці…

14 березня – День українського добровольця.

Ми вшановуємо добровольців, тих, хто не були професійними військовими, але в лиху  для країни годину без примусу і повісток добровільно взяли до рук зброю, щоб захистити країну. Вони залишили бізнес, наукові дослідження, успішну кар’єру, родини і навіть налагоджене життя в інших країнах та обрали поле бою. Заради нас вони ризикували і ризикують життям, багато з них вже героїчно загинуло.

14 березня 2014 року добровольці з самооборони Майдану на військовому полігоні у Нових Петрівцях сформували Перший добровольчий батальйон із 500 бійців, що почав підготовку для  участі в АТО. 

На протидію агресії віроломного сусіда вимагалась миттєва реакція. Всі добровольчі батальйони (добробати) приймали активну участь в найскладніших напрямках оборони нашої країни. Разом з підрозділами ЗСУ «Донбас», «Азов», «Правий сектор», «Дніпро», «Шахтарськ» відбивали штурми біля Іловайська. На жаль, втримати його не змогли, багато з них загинуло та потрапило в полон. 

Жителі Києва та Київської області створили добровольчі батальйони «Золоті ворота» та «Київська Русь». У боях 2014-2015 років російсько-української війни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. З них були сформовані пізніше військові частини. 

Після повномасштабного вторгнення рф майже 100 тисяч добровольців вступили до лав ЗСУ. Серед них – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій. Добровольці з Швеції, Данії, Німеччини, Фінляндії, Польщі, Великої Британії, США, Латвії, Литви та багатьох інших країн прибули в України надати дієву допомогу захисту країни. 

Не могла залишитись осторонь теми сучасної війни й література. Переважає документалістика,  в художній літературі є містика, мелодрама, фантастика. Своє місце знайшлось і для гумора: їдкого, саркастичного й чорного. Ті, хто проходять через пекло не втрачають почуття гумору і надихають і мотивують.



Немає коментарів:

Дописати коментар