вівторок, 30 липня 2024 р.

 

                   "Український Берджес"

Риси до портрету ювіляраАнатолія Дністрового

            (Ентоні Берджес - англійський письменник, композитор і літературний критик. Автор культового роману «Механічний апельсин»)

Можливо, цього порівняння взагалі б ніколи не з’явилось, якби…

Фізрук тернопільської школи, де навчався майбутній письменник, мав інші естетичні смаки. Проте, на його думку, патлатому восьмикласнику аж ніяк  це не личило, бо хто б він там не був, рокер чи хіпі, а довге волосся – це не по-пацанськи і він його підстриг.  Як знати, чи не  нова зачіска допомогла майбутньому письменнику здружитися з тернопільською шпаною і згодом написати свій найзнаменитіший роман «Пацики».

Ця книга – контркультурна історія про тернопільську молодь у 2005 році здобула премію «Книга року – ВВС». І з цієї книжки Леся Ставицька, укладачка словника нецензурної лексики та її відповідників «Українська мова без табу», почерпнула немало матеріалу. 

Анатолій Дністровий – український поет, прозаїк, перекладач, есеїст, філософ. Він автор політично-філософських праць, есеїв на захист ліберальної демократії в перехідних умовах. В «Письма з околиці» зібрані різні теми: Кант і кінематограф, чари музики і соціальні трущоби, читання і подорожі – складові голосу з околиці.

Він автор поетичних книг, низки романів,  оповідань, новел, поетичних перекладів з німецької, чеської та білоруської.

Анатолій Дністровий є одним із найцікавіших авторів української прози від кінця 90-х. В його книгах точно і влучно відображене життя, дзеркало, в якому можна впізнати себе. Він іронічний і скептичний.  

З початком повномасштабної війни займається інформаційно-аналітичною роботою в системі Міністерства оборони.

Титули і нагороди:

  •  1996 — лауреат літературно-музичного фестивалю «Лір».
  •  1997 — лауреат міжнародного літературного конкурсу «Гранослов» (збірка віршів «Проповідь до магми»).
  • 1998 — лауреат видавництва «Смолоскип» (поетична книга «На смерть Кліо»).
  •  2000 — третя премія видавництва «Смолоскип» за збірку есе «Поезія і цивілізація»
  •  2005 — роман «Пацики» увійшов у десятку кращих за версією інтернет-опитування Книги року ВВС-2005 та «Книга року» у 2005-му.
  •  2010 — фіналіст Книги року ВВС-2010 (роман «Дрозофіла над томом Канта»).
  •  2010 — «Дрозофіла над томом Канта» — кращий роман року (інтернет-голосування порталу «Буквоїд».

 

 

неділя, 28 липня 2024 р.

 

                        Пекло в Оленівці

 

У ніч на 29 липня 2022 року російськими окупаційними військами здійснено терористичний акт в селищі Молодіжному Оленівської селищної ради проти українських військовополонених – захисників «Азовсталі» в Маріуполі. Нелюди підступно вбили понад 50 українських полонених військовослужбовців, ударивши по бараку, де вони спали. Понад 130 українців були поранені. Остаточного числа загиблих немає. Їм обіцяли зберегти життя та мали обміняти. Слідство триває.

Цей військовий злочин, як і багато інших, скоєних росією, вимагає заслуженого покарання. Українська Гельсінська спілка з прав людини та Медійна ініціатива за права людини, Спільнота родин Оленівки добиваються притягнення росії у Міжнародному кримінальному суді за теракт в Оленівці.

До других роковин теракту проти полонених на Майдані Незалежності відкриється виставка «Оленівка: квінтесенція жорстокості», а 29 липня у Музеї війни відбудеться масштабний захід, присвячений цій трагічній події. 


Користувачі бібліотеки імені Михайла Слабошпицького, як і всі українці, висловлюють співчуття рідним загиблих і тим, хто зараз знаходиться в полоні та бажають їм найшвидшого визволення.