пʼятницю, 27 травня 2016 р.

Подорож Чернігівським краєм

Вирушаючи в подорож на вихідні, планів дуже багато, але в можливості, обставини вносять певні зміни. Отже. Чернігівщина, край партизанської слави, зустріла нас сильними вітрами і хмарками, але на радість нам без дощу. Перший пункт зупинки це звісно місто Чернігів – один із найстаріших міст на правому березі річки Десна. На під’їзді до величавого міста переїжджаємо красуню Десну. З мосту відкриваються захоплюючі краєвиди на річку, про яку згадують у своїх творіннях письменники, поети, художники і навіть фотографи.


 І от перед нами відкривається Чернігівський Вал (Дитинець) – центральний парк культури і відпочинку ім. Коцюбинського. Тут збереглося багато пам’ятників старовини: залишки оборонних споруд, гармати з бастіонів Чернігівської фортеці, Спасо-Преображенський собор, Борисоглібський собор та інші. Чернігів багатий на церкви, собори, монастирі, музеї, але все це потрібно бачити на власні очі. Один із найбільших некрополів ІХ-ХІ ст. це курганний комплекс на Болдіних горах, до речі звідти відкривається прекрасний вид на місто.


 




 А також ми потрапили на святкування Днів Європи на головній площі міста, де отримали масу задоволення та дізналися багато цікавого. 



Дальше наша дорога на Батурин – «Столицю козацької України». Повірте, в живописному місці є що подивитися і нудьгувати тут точно не доведеться. А поки попереду дорога, наші очі радують просторі поля, які оброблені, засіяні, доглянуті і в літку та восени будуть переливатися різними барвами. Наша дорога спочатку пролягала через села, і це була можливість побачити, в яких будинках проживають люди які найдальше від столиці. Дорога від Ніжина до Батурина це поля, поля, але з обочини нам посміхаються і проводжають квіти – Люпин, краса неймовірна, їх дуже багато. 
 



І от Батурин – це справді унікальне місце. Це Гетьманська столиця, тому вона наповнена пам’ятками історії, архітектури та культури. Найперше нас зустрічає Палац гетьмана К. Розумовського збудований у стилі класицизму італійським архітектором А. Рінальді. Екскурсія палацом та прогулянка алеями дозволяє нам поринути у роздуми про їхнє життя, вподобання, мрії… 



 





Національний історико-культурний заповідник зустрічає нас майданом гетьманської слави де є: пам’ятники « Гетьмани. Молитва за Україну», «Сини мої, соколи»; будинок церковно-парафіяльної школи (музей археології); Воскресенька церква – усипальниця К. Розумовського; цитадель Батуринської фортеці. В комплекс споруд фортеці входять: гетьманський будинок, дерев’яна церква Воскресіння Христового, скарбниця, криниця. А також на території Цитаделі розташований пам’ятник жертвам Батуринської трагедії 1708 року. А який же вид на річку Сейм, аж дух перехоплює… 












Прогулянка вдалася на славу. 
Також в самому серці селища розмістився оазис відпочинку «Вітрила Маклая», там і історико-культурний центр, де можна відвідати екскурсію, почути про великого мандрівника, вченого, нащадка запорозьких козаків Миколу Миколайовича Миклухо – Маклая. Зелена територія, приємна і затишна атмосфера, уважний персонал – все для того, щоб зробити ваш відпочинок приємним і комфортним. Тут смачне і якісне харчування, для проживання є зручні та комфортні номери, а також: сауна, басейн, парасольки і шезлонги, мангал, дитячий майданчик та закрита стоянка для машин. І більше ніяких хвилювань, лише відпочинок. 











 


Відтепер в бібліотеці ви маєте змогу познайомитися з книгами про: м.Чернігів, с. Батурин та «М. М. Міклухо-Маклай та Україна».        

Немає коментарів:

Дописати коментар