неділю, 21 серпня 2016 р.



Богдан Ступка: Творець, Артист, Людина
Bohdan Stupka: Creator, Artist, Person

Наприкінці літа, а саме 27 серпня гряде ювілейна дата – 75-річчя від дня народження великого Майстра, Героя України Богдана Ступки.
Чотири роки тому він пішов – і залишився. Залишився в нашій пам`яті, в наших серцях. Адже митець Ступка – це трудяга, і йому добре було відомо, що акторська професія – не гра, а щоденна кропітка праця. Відомий актор театру й кіно, який зіграв більше ста ролей у театрі і ста ролей у кіно заслужено входить в десятку найкращих акторів на території СНД останнього десятиліття. Накопичивши колосальний репертуар, не дивлячись навіть на те, що життя його – повністю забезпечене – більше не потребувало тяжкої праці, він продовжував викладатися повністю, бо ж такий собі Моцарт артистичний, Актор Акторович.
Мрією мого Життя було, щоб українська культура стала відома в цілому світі.
Мрії повинні збуватися, і я щасливий, що маю можливість сприяти цьому. (Б. Ступка)

Про Ступку говорять, що він не тільки дивовижний актор, а ще й чудова людина, яка завжди прийде на допомогу. Небагато в нашій країні та історії з`являється артистів такого масштабу, такої сили, таланту. Бо він актор від Бога, жива легенда українського театру і кіно, зберігач великих акторських традицій. А для дружини він був «діамантом», який вона підтримувала й оберігала, у тяжку хвилину слушною порадою направляючи митця на вірний шлях. Для нього ж, у свою чергу, була земним ангелом – охоронцем.

Не закохуйся в обличчя,
Не закохуйся в вбрання,
А закохуйся в ту душу,
Що потрібна для Життя! (Б. Ступка)

У житті Богдана Ступки не раз траплялися моменти, коли хотілося все кинути, виїхати кудись на край світу, щось змінити у своїй артистичній справі. Але він усвідомлював, що від тих нелегких зобов`язань, які в нього – актора й людини – є, йому вже нікуди не подітися. Він сподівався: щось безумовно зміниться. І він залишився – щиро наш Богдан Ступка.




 Заснування (з 2013 року) премії імені Богдана Ступки, Людини з великої літери, це лише початок вшанування геніального актора, і нехай же інші прагнуть досягти такої високої майстерності, а заохочення у вигляді Державної премії України надзвичайно приємно.
А цьогоріч  Верховна Рада  окремою постановою рекомендує Держагентству з питань кіно організувати показ фільмів за участю Богдана Ступки до 75-річчя з дня його народження.
Документом передбачено урочисто відзначити річницю на державному рівні. Зокрема Кабміну рекомендується створити оргкомітет з підготовки та проведення заходів, у плані яких передбачається встановлення пам’ятника Ступці біля центрального входу в Національний академічний театр ім. Франка і створення музею у приміщенні самого театру.
Також Нацбанку пропонується виготовити ювілейну монету, присвячену 75-річчю від дня народження Б. Ступки, а Укрпошті – видати відповідну тематичну марку з портретом актора, який буде взятий з архівних знімків. Разом з тим в деяких містах України планується назвати окремі вулиці на честь видатного митця.




Фото зроблене у Києві, вулиця Костянтинівська 22/17 (Поділ).
Стараннями команди художників «Uptown Team» було розмальоване одне з подільських підворіть, на якому зображені масштабні портрети відомих діячів кіномистецтва, у тому числі й Б. Ступка.



Немає коментарів:

Дописати коментар