вівторок, 30 серпня 2016 р.

Ivan Franko: the spirit and will of truggle
Феномен Івана Франка надзвичайно багатоаспектний, можна казати неосяжний. Письменник створив державотворчі поеми, є автором ліричної поезії, заклав підмурок української дитячої літератури, в колі його зацікавлень були філософія, літературознавство, релігієзнавство. Франко – великий мислитель й митець світового рівня, який вільно писав українською, польською, німецькою й перекладав із 14 мов,творча спадщина якого налічує близько 5 тис. літературних творів та наукових праць. Духовно- інтелектуальний потенціал Франка, його ідеї, зокрема ідея духовної єдності нації, актуальні й нині… Непереоцінити енциклопедично багатющої творчо - наукової спадщини,  титанічній духовній потузі національного генія, натхненного святою істиною й духом волі до боротьби за правду, за щастя свого народу на рідній землі.


До 160-річчя великого духовного генія  України в бібліотеці оформлена книжково – ілюстративна виставка « Іван Франко: дух і воля до боротьби», яка представляє  матеріали з біографії письменника, публікації про його творчий , науковий, філософський спадок авторів: М. Наєнка, О. Шокало, Д.Павличка, Т.Салиги, Д.Стуса,С.Злупка, В.Ільіна, роман – містерія Л.Різника « Самотність пророка», есе С.Петлюри « Іван Франко – поет національної честі». Окремий розділ « Тричі мені  являлася любов» присвячений особистому життю митця. Як писав сам Іван Франко: значний вплив на моє життя , на мою літературу мали зносини з жіноцтвом. В цьому розділі представлені публікації Р.Горака « Ольга Білинська – найзагадковіша з Франкових обраниць»  та « За той усміх твій..» О.Козиря, листування Франка з Ольгою Рошкевич - «Спалахи чулого серця», художньо-документальний нарис В.Кирилюка « Розвійтеся з вітром,листочки зів’ялі…».


  Розділ « Коло друзів, однодумців, учнів»  розповідає про  особистостей, які оточували письменника  по життю, з ким він спілкувався, листувався, співпрацював: А.Кримського, Б. Грінченка, М. Грушевського, Е.Ожешко, М. Коцюбинського, М. Драгоманова, Л.Українку, О. Пчілку, А.Чайковського, О. Маковія, В. Білецького, В. Гнатюка. Із школи  великого поета, вченого, публіциста вийшли й такі визначні письменники, як Василь Стефаник, Лесь Мартович, Марко Черемшина, Ольга Кобилянська.


« Ті духовні вартості, які вніс Іван Франко в наше громадське життя, в нашу літературу й науку, такі великі, що сміло можна назвати його найбільшим сином України свого часу й поставити побіч Шевченка та Драгоманова між найбільшими постатями України», - писала газета «Діло» 30 травня 1916 року в жалобній статті.

Подвижницький дух Франка будить нас до діяння в ім’я Правди: « Пам’ятайте, мої други, ширіть скрізь і все Правду і ніщо більше як Правду. Бо хоча Правда зразу усім гірка,так все – таки згодом вона бере й стає солодкою спасителькою людства». 


Немає коментарів:

Дописати коментар