понеділок, 23 січня 2017 р.

День Соборності й Свободи

Уперше в Україні цей день було відзначено 1989 року у Львові, де відбувся мітинг демократичних сил. З 1999 року День Соборності внесено до реєстру пам'ятних дат в історії України. З огляду на це варто нагадати, що знаменна подія має глибоке історичне коріння. Починаючи з доби феодальної роздробленості, існувало постійне прагнення народів всіх українських земель до етнічної єдності та створення власної держави. Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а в її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Б.Хмельницький, І.Мазепа, П.Дорошенко, П.Орлик. Т.Шевченко був відданий національно-державницькій ідеї. Ідея єдності українських земель лунала зі сторінок “Русалки Дністрової”, ”Руської трійці”, “Книги буття українського народу” Кирило-Мефодіївських Братчиків. Ідея соборності пов'язана з іменами М.Грушевського, М.Драгоманова, І.Франка, В.Липинського та багатьох видатних постатей української історії. За обставин, коли в 1919 році справжнє об'єднання стало реальним, роз'єднані частини етнічної України зуміли відкинути власні регіональні суперечності задля спільної справи, продемонструвавши спроможність нації на самовідтворення навіть після вікової розрізненості. Акт злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Уперше за 600 років він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні і юридично оформивши можливість існування сучасної незалежної України як соборної держави.

Напередодні Дня Соборності в бібліотеці пройшов день інформації, присвячений подіям 22 січня 1919 року. Тематична виставка знайомила користувачів з історією свята соборності, з історією української державності, з постатями, які проголошували ідею соборності в своїх вченнях, які втілювали її в життя, ціною свого власного життя й свободи. Представлені матеріали про діячів, причетних до подій підготовки і проголошення Акта злуки. Представлено текст Ухвали Української Національної Ради з дня 3 січня 1919 року про Злуку Західно-Української Народної Республіки з Української Народної Республіки і ІV Універсалу Української Центральної Ради, що проголошує повну незалежність УНР.


Використана література:
Б.І.Хорошун « Історія  України»,Київ,2003;
Т.Чухліб « Пилип Орлик», Київ,2008;
Р.Коваль « Багряні жнива Української революції»,Київ 2005;Ю.Мицик « Іван Мазепа» Київ,2007;
І.Коляда «Б.Хмельницький»,Луцьк,2012»О.С.Рубльов «Українські визвольні змагання 1917 – 1921 р.р.», Альтернативи, Київ,1999;
П.Сергієнко « Соборність України: поняття, ідея і реальність»,Київ,1993;
Ю.С.Тагліна « М. Грушевський»,Київ,ТОВ « КЕТС», 2013;
О.І.Удовіченко» Україна у війні за державність»,Київ, « Україна», 1995;.
Я.Малик «Історія української державності» Львів, «Світ», 1995;
« Народження країни» , Від краю держави, Харків,2016;
М.Шкільник « Україна у боротьбі за державність в 1917 – 1921 р.р.»,Київ, « Кліо»,2016;
І.П.Мазепа «Україна в огні й бурі революції 1917 – 1921»,Дніпропетровськ, « Січ»,2001;
С.Єфремов «Історія українського письменства»Київ,1995;
М.І.Туган – Барановський « Політична економія», « Наукова думка», Київ,1994;
Ю.Хорунжий « Людям мила», «Зона», 1993;
Л.Гонюкова « Педагог і громадський діяч Софія Русова», Київ,2004;
В.Винниченко « Вибрані твори»,Київ,2005;
П.Зайцев « Життя Тараса Шевченка», Київ , «Мистецтво»,1994.


Немає коментарів:

Дописати коментар