пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

«Крізь терни до зірок»

Тематичний перегляд присвячений ювілярам року: К. Ціолковському – видатному вченому, засновнику космічної науки, вчення про ракетні двигуни, теорії міжпланетних польотів, космічного пророка - 160 років від дня народження; Ю. Шаргей-Кондратюку – українському Дон Кіхоту, як його називали, автору оригінальних, безумних, дерзких ідей в області міжпланетних, космічних сполучень, геніальному винахіднику, інженеру - 120 років; С. Корольову - видатному вченому, генеральному конструктору ракетно-космічної техніки – 110 років від дня народження.


«Космічний Пророк» - розділ представляє книги: серії ЖЗЛ «Циолковский» автора М. Арлазорова, «К.Э. Циолковский» А.А. Космодемьянского, «Натхнення перед стратою» Г. Нагаєва та книги самого вченого «Жизнь в межзвездной среде», «Грезы о Земле и Небе».


Розділ «Народження мрії» знайомить з постаттю геніального винахідника, інженера, людиною із незвичайною долею, яку його сучасники ставили поряд з С. Корольовим, Є. Ціолковським і В. Глушко. Він був ярий противник війн, насильства, агресії, не раз дезертирував з фронтів Першої світової та Турецьких війн. Тому він не бажав розробляти космічну техніку, яка виконувала й воєнні завдання. Вчений розробляв не тільки теорію космічних польотів, а, наприклад, його унікальний проект найбільшого у світі та будівництво без жодного цвяха дерев’яного зерносховища на 10 тис. тон. І третя ідея Кондратюка – будівництво на горі Ай-Петрі в Криму найпотужнішої у світі й найвищої вітроелектростанції на 10 тис кіловат. Відомі сучасники Ю. Шагрея-Кондратюка дуже схвально характеризують його як людину, колегу-вченого. Колосальний розмах його наукового уявлення, унікальність інженерного мислення могли б втілиться в невидані наукові звершення. Якщо не було б людей як Юрій Шагрей-Кондратюк, наукові фантазії ніколи не стали б реальністю. Ідеї та передбачення Кондратюка в області космонавтики здійснилися та були використані в подальшому в практичних польотах навколо Землі та на Луну.
Геніальний «мрійник» та винахідник вірив, що неможливого не існує!


Розділ «Академік космосу» присвячений всесвітньо відомому вченому в галузі космічних технологій, генеральному конструктору міжпланетних космічних кораблів, Сергію Корольову. Окрім книг можливо познайомитися з матеріалами періодичних видань, які були присвячені столітньому ювілею вченого.


Матеріали розділу «Майбутнє українського космосу» доводить, що Україна володіє усіма складовими, потрібними для здійснення повномасштабних космічних проектів.



Наприклад, проект «Іоносат», який передбачає створення космічної системи глобального моніторингу динамічних процесів в іоносфері Землі, як складової частини європейської програми GMES, програми космічної погоди SW та світової системи GEOSS. Головний виконавець проекту – Інститут космічних досліджень НАНУ - ДКАУ; участь в проекті «Вега» - в створеної нової ракети-носія легкого класу встановлений маршовий двигун розроблений КБ «Південне» та виготовляється на Південному машинобудівельному заводі; на замовлення Національної аерокосмічної адміністрації США NASA створюється нова ракето-космічна система «Антарес», для якої Україна виготовляє основну конструкцію першого ступеня ракети-носія; проект «Либідь» передбачає створення національної супутникової системи зв’язку з геостаціонарним космічним апаратом «Либідь», оператором якої є Державне підприємство «Укркосмос».
Ракетно-космічний потенціал є національним надбанням, і тому державна політика у космічний сфері й надалі спрямовуватиметься на його розвиток і ефективне використання.

Використана література:
К.Э. Циолковский «Грезы о Земле и небе», Москва, 1959;
М.С. Арлазоров «К.Э. Циолковский», Москва, 1952;
К.Е. Ціолковський «На місяці» Науково-фантастична повість, «Молодь», Київ 1959:
В. Платонов «Южное созвездие». Главные и генеральные. Днепропетровск, Проспект 2008;
О. Романов «Конструктор космічних кораблів», Київ, 1972;
П.Т. Асташенков «Академик С.П. Королев», «Машиностроение» Москва 1969;
«Дивосвіт», 2007, № 1; 2007, № 3;
«Молодь України», 2007, 17 січня;

«Личности», 2010, № 3.

Немає коментарів:

Дописати коментар