пʼятницю, 19 січня 2018 р.

                   « Нескорені»

    «Він обрав хрест, приготований його народові»
                                                              Є.Сверстюк

“Справжні велети духу спроможні бути вільними і в невільній державі. Василь Стус навіть за ґратами лишався вільною людиною, саме тому його смерть у неволі перетворилася на безсмертне утвердження справжньої свободи. Власне наявність таких людей дозволяла вважати наш народ волелюбним”, – констатував свого часу владика Любомир Гузар.
Поза сумнівом: Василь Стус, якому випало народитись на Святвечір, був людиною, створеною для легенди. І власноруч творив легенду свого життя – у трагічну добу історії зійшов на розп’яття як лицар честі. Нині ж повертається до життя – поезіями, внесеними до шкільних підручників, у назвах вулиць. Перепоховання поета-мученика в Україні відбулося – через 4 роки по смерті.  У 1991-му йому було присудженно посмертно Державну премію  ім. Т. Шевченка, а у 2005-му він був визнаний Героєм України.

Бібліотека відкрила цикл «Нескорені» патріотичним уроком присвяченим  Василю Стусу, який провела для учнів 11класу СШ № 69.  Цей цикл заходів присвячений постатям України, які присвятили своє життя боротьбі за свободу, незалежність держави, за свободу особистості, за свободу мислення – людям духовного подвигу заради народу. 






Більш детальну інформацію можна отримати в бібліотеці.




Немає коментарів:

Дописати коментар