четвер, 26 липня 2018 р.


«Фаюмський портрет – ікона до іконопису»
Фаюмський портрет відносять до творів давнього єгипетського живопису, який вперше був знайдений у 1887 році при  розкопках древніх поховань. Ці портрети прикріплювали  до обличчя мумій. Вчені вважають час виникнення портретів -1-11 ст. нашої ери. Портрет писався на дошці, або на полотні, потім наклеювався на дерев’яну дощечку з кипарису, сосни, кедру. Техніка виконання –енкаустика- нанесення фарби на гарячий  віск. Фарба швидко застигала на  воску і утворювалась нерівна, багато рефлексами барвиста поверхня, що посилювало враження об’ємності зображення. Фон звичайно завжди однотонний. Особливий акцент художники робили на очах. Вони в усіх без винятку творах дуже великі, чуттєві, старанно прописані, з невичерпною глибиною… Фаюмський портрет,на думку вчених,став фундаментом для народження надзвичайно важливого явища в історії світового мистецтва – ікони. (ікона – образ, зображення). Дослідники вважають, що ранні ікони були дуже схожі за стилем і засобами малярства до єгипетського фаюмського портрету.
Фаюмський портрет – яскравий приклад поєднання релігії та мистецтва, який  можна вважати початком іконопису в християнському мистецтві. До Дня хрещення Русі в бібліотеці представлена   невелика експозиція творів художниці Гудкової Тетяни Миколаївни   у стилі  та техніці фаюмського портрету.



Гудкова Тетяна Миколаївна народилася у Києві в 1955 році. Після закінчення  художньо–промислового  технікуму працювала художником в інституті археології, в державному художньому фонді. 13 років жила і працювала в Греції в Афінах. Вивчала та дуже полюбила візантійську ікону. Виконувала замовлення на малювання ікон, творів в техніціфаюмського портрету. Її роботи  знаходяться в приватних  колекціях  в Італії, Канаді, США, у Києво-Печерській Лаврі.

 

Використана література:
-«Хрестоматія тисячоліття хрещення Руси – України», Торонто, 1986;
-Ионина Н.А. «Сто великих картин» , « Мысль»,  Вече, 2003;
-Шолокова О.П. « Світовахудожня культура», Київ – 2004;
--«Всемирная история», т.1, М – 1955;
- «Искусство стран и народов»,  т 1,  Москва, 1962.


Немає коментарів:

Дописати коментар