четвер, 19 липня 2018 р.


«Шахи: мистецтво, спорт, наука»

Шахи – найбільш поширена інтелектуальна гра у світі, одна із найбільш захоплюючих настільних ігор. Це найстаріша гра, яка має дуже давню історію. Вважають, що вона з’явилася в Індії у першому тисячолітті. Потім поширилася на Захід. В неї грали під час Київської Русі.
Міжнародний день шахів відзначається з 1966 року 20 липня. В цей день 1924 року була заснована Міжнародна Федерація шахів в Парижі.Шахові турніри стали проводитися з такою ж періодичністю, як і Олімпійські ігри. . Гра дуже популярна і високо цінується у 178 країн світу. Шахові гуртки, клуби дуже поширені в Україні. І в нашій бібліотеці багато років діє гурток прихильників інтелектуальної гри. З метою її популяризації серед населення, учнівської молоді регулярно проводяться спортивні змагання, турніри в яких беруть участь всі бажаючи, члени шахового клубу «Київський каштанчик», члени гуртка «Шах і мат» при бібліотеці, учні шкіл.

 

Шанувальники шахів вважають, що цей вид спорту є і мистецтво, і спорт, і наука. Це ідеальний спорт, у якому учасники не травмуються фізично. Це не тільки гра, що приносить естетичне задоволення, а і є активним засобом інтелектуального розвитку людини. Гра самоудосконалює, активізує увагу, розвиває мислення і витримку як фізичну так і психологічну, наполегливість, аналітичне мислення, логіку, допомагає дітям у навчанні. Шахіст повинен володіти хорошою фізичною підготовкою. Японські вчені довели, що інтенсивна гра у шахи на 80 % зменшує ризик захворювання Альцгеймера, призупиняє старіння мозку. Шахи активізують обидві півкулі головного мозку, поліпшують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення, навички навчання, розвивають фантазію, формують лідерські якості.


Шахи, відповідно постулату індійського містицизму, являють собою Всесвіт: чотири сторони шахівниці – чотири елементи: Земля, Повітря, Вогонь, Вода; Чотири пори року та чотири темпераменту людини.
Спеціалісти вважають, що залучення школярів до гри царів - це формування української еліти.
Гра в шахи зміцнює серце. Покращує кровообіг, спалює калорії. Лікарі пропонують її (є дослідження) як рецепт від дитячої гіпертонії.
Шанувальниками шахів були Тамерлан, Наполеон, Вольтер, Петро 1, Катерина ІІ, Франклін, Пушкін, А.Енштейн, Ремарк, Л.Толстой, С.Цвейг, М.Сервантес, О.Ж.Хайам, Г.Сковорода, І Грозний, І. Тургенєв, М.Лермонтов, М. Старицький, М.Лисенко, В.Сосюра, П.Загребельний, І.Драч, М.Вовчок була членом Петербурзького шахового клубу.


«Шахи – більш ніж гра. Це метакода світу, де є все від генетичного коду до ворожильної Книги змін стародавнього Китаю. У них зашифрована чорна – біла дискретна природа мікро – і макросвіту, 64 клітини ховають у собі замкнену нескінченність… просто якийсь «Код да Вінчі»!

Книжково-ілюстративна виставка присвячена Міжнародному дню шахів та розкриває цю гру, як мистецтво, як науку і спорт. Представляє літературні твори, в яких є тема шахів, наприклад, «Шахи для дебелів» Т.Прохаська, вірші Л.Костенко, «Шахова загадка» А.Крісті, «Гонки по вертикалі» Вайнерів, «Шахова новела» О.Купріна, «Захист Лужина» В. Набокова, «Місто приречених» Стругацьких, «Голова» Р.Сьоми, «Фламандська дошка» А.Перес-Реверти, «Війна і мир» Л.Толстого, «Євген Онєгін» О.Пушкіна, О.Хайям, Б.Пастернак, В.Висоцький, «Золоте теля» Ільфа та Петрова, вірші А.Вознесенського, Новела С.Цвейга, «Три товариша» М.Ремарка, «Гаррі Поттер» Дж.К.Ролинг, «Аліса в країні чудес» Андерсена та інші. Виставка ілюстрована репродукціями картин відомих художників різних епох, де зображені шахи.



Як казав великий Й.Гете: «Шахи – пробний камінь розуму!»

Тож граймо у шахи!

В цей день в бібліотеку завітав Володимир Баклан, щоб ознайомитися з виставкою до Дня шахів.
Володимир Баклан - український шахіст, гросмейстер, чемпіон України з шахів, учасник і призер олімпіад, європейських та світових шахових турнірів. Він є тренером шахового клубу "Київський Каштанчик", з яким тісно співпрацює наша бібліотека. Ми вітаємо зі святом всіх учасників клубу, тренерів Володимира Баклана, Івана Гоменюка, членів шахового гуртка "Шах і мат". Бажаємо творчого натхнення, позитивних емоцій від гри, нових спортивних досягнень.








Немає коментарів:

Дописати коментар