вівторок, 23 липня 2019 р.


Гостра радість боротьби
(риси до портрету Е. Хемінгвея)

Життя цієї людини — це калейдоскоп крутих і драматичних історій, участь у двох війнах, безкінечні мандри, полювання, корида, сафарі, риболовля, різні пригоди, авіакатастрофи, вміння жити сміливо, самотньо протистояти жорстокості життя. Його художні твори багато в чому автобіографічні. Вони вражають художньою силою й психологічною глибиною,  іноді трагічним звучанням. Одночасно твори письменника випромінюють доброзичливість, радість і щастя.
Вони достовірні й романтичні, повні поетичних барв і відтінків. Герої творів Хемінгуея дивовижні люди - герої Кодексу честі, які борються за честь і гідність людини. Людини, яких фізично і психологічно перемолола війна - людини втраченого покоління, про його “апологію”.



Нариси, репортажі Е. Хемінгуея, які він робив під час війни, склали антологію “Люди на війні”. Однією з вершин творчості письменника став роман “По кому подзвін” і вважається найкращим твором про Іспанську війну.
Повість “Старий і море ”принесла письменнику всесвітню славу і звання лауреата Нобелівської премії 1954 року. В. Фолкнер, прочитавши цей твір, казав, що Хемінгуей нарешті знайшов свого Бога. Письменник давно мав намір створити “велику книгу про землю, воду і повітря”. Підсумком тривалої праці стала історія “Старий і море”, у якій набули художнього втілення непрості роздуми про людину, її місце у Всесвіті. В. Фолкнер вважав цю книгу найкращим твором Хемінгуея. Д.Кеннон зазначав:” ...ця повість не потребує жодних пояснень. Це сурова річ, але водночас вона прекрасна і велична — так само, як прекрасна і велична її Величність Людина”.





Немає коментарів:

Дописати коментар