середу, 3 червня 2020 р.

Винахід, що дарує відчуття свободи і радості 


3 червня відзначається День велосипеда. Цей день з’явився за ініціативою ООН у 2018 році. Велосипед є відносно недорогим засобом пересування, та дієвим чинником підтримки активного способу життя і, відповідно, - здоров’я. Використання велосипеду замість автомобіля, сприяє покращенню екологічного стану навколишнього середовища. На думку британців, велосипед є найвизначнішим технічним винаходом від 1800року. Європа стрімко пересідає на велосипеди. Цілі країни масово переходять на цей безпечний екологічний вид транспорту: у Нідерландах - 90%; у Данії – 80%; Німеччині – 75% населення оцінили його переваги. На жаль, Україна поки не входить до 10 «велосипедних» країн, проте ще за часів Російської імперії з1891року в Києві вже існувало Київське товариство велосипедистів-любителів. 





Членами товариства були знані,багаті та впливові кияни, а їзда на велосипеді вважалась елітарним дозвіллям. «Велосипедну» традицію всіляко підтримує і вважає одним із пріоритетних напрямків розвитку нинішня міська влада. У столиці активно працюють над удосконаленням і облаштуванням нових вело доріжок і прокладанням вело маршрутів. Яскравим підтвердження цього стало відкриття пішоходно-велосипедного мосту в Києві, що з’єднує парк «Володимирська гірка» з Аркою дружби народів. 




Велопробігами відзначають численні річниці і заходи «На роботу на велосипеді» у рамках дня без авто , велопробіг у вишиванках та інші. Окрім спеціальної літератури, письменники також на сторінках своїх творів, або особисто, долучались до популяризації цього зручного і корисного «двоколісного друга». Відразу пригадується Джером Клапка Джером і його славнозвісні «Троє на велосипедах». 

Наші письменники також захоплювались цим двоколісним засобом пересування. У дитинстві І.Франко полюбляв кататися на велосипеді. Не дивно, що з часом ця пристрасть переросла у серйозне захоплення мандрам, які він описував у своїх творах. У 1933році Борис Антоненко-Давидович разом з Валер’яном Підмогильним, Іваном Багряним здійснили подорож на велосипеді з Києва до Полтави через Батурин, Глухів, Гадяч, Диканьку (це майже 700 кілометрів). 



Запорізький письменник Володимир Супруненко починаючи з 1993року здійснив велосипедні мандрівки до Кіпру, Ізраїлю, Індії, Словаччини, Італії, Іспанії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Данії та Америки від Мексики до Аргентини і список продовжує поповнюватись. Ліна Костенко висловила своє ставлення до велосипеду в поезії «Велосипед ночує на балконі» Взагалі, рідко кому вдалося в дитинстві уникнути збитих колін, чи подряпаних ліктів, коли мова заходить про найулюбленіший транспорт дитинства. Знаковим є те, що людство все впевненіше і свідоміше обирає екологічно безпечний засіб пересування. Той, хто винайшов велосипед заслуговуєність людства. А.Мердок стверджувала, що велосипед є найбільш цивілізованим засобом пересування із всіх відомих людині.


Немає коментарів:

Дописати коментар