неділю, 13 лютого 2022 р.

 

ПОРИ РОКУ у МИСТЕЦТВІ

2022  оголошений роком збереження природи  та живого світу в Україні.

Протягом року ми хочемо розповісти про митців, які у своїй творчості яскраво оспівували природу, або використовували природні елементи, мотиви, надихаючись нею на створення художніх шедеврів в різних галузях мистецтва.  Всі пори року по-своєму чудові й неповторні. Кожна з них приваблює і надихає митців творити.

ЗИМА – єдина тема його творчості

«Зимовий художник», всесвітньо відомий художник з Нідерландів епохи Бароко Гендрик Аверкамп  з народження був німим і глухим. Мати навчила його читати і писати. І вже у ранньому дитинстві стало зрозуміло, що свої враження й почуття Гендрик найкраще передає в малюнку. Образотворче  мистецтво стало його емоційним красномовством. Художник мав прозвисько «Німий з Кампена». Майже все життя він працював у рідному місті Кампен.

Особливу любов художник мав до зими. Це пояснюється  теплими спогадами з дитинства про катання на ковзанах  разом з батьками. Тому  зима була головною темою його картин. Вважається, що Аверкамп створив новий тип жанрово-пейзажної картини. Художник майстерно передавав  глибину простору,  атмосферу нідерландської зими кінця ХVI ст.. Його   картини  ніби живі,  під чистим блакитним небом відчувається музика, сміх…



Сюжети полотен художника  реалістичні та інформативні, одні й ті персонажі «переміщуються»  з картини в картину - це знайомі Аверкампа. На фоні зимового пейзажу – жанрові мотиви – це обов’язкова риса всіх картин  майстра. На кожній  з них багато людських фігур різних соціальних прошарків: прості люди, нарядні бюргери, які катаються на ковзанах та санчатах, прогулюються парами, грають ключками дерев’яним м’ячем на льоду замерзлих каналів та моря. Композиції доповнюють  різні  будівлі, замки, шхуни… Художник з ювелірною точністю відноситься до найдрібніших деталей. Вся творчість Аверкампа схожа на ілюстрації до дитячих казок.


Працював  художник на вулиці. Картини були не великого розміру, щоб «вписуватися»  в  помешкання містян, які із задоволенням  їх  купували.

Кінець ХVI ст. вважається часом найхолодніших зим  в історії Нідерландів, так званим «малим льодяним періодом». Атмосферу якого так яскраво і реалістично замалював його сучасник, і застила на віка на картинах   голландського  художника  Гендрика  Аверкампа. Сьогодні вони зберігаються в музеях Мілану, Вени, Женеви. Багато їх в колекції  англійської  королеви.




Немає коментарів:

Дописати коментар