понеділок, 27 червня 2022 р.

 

            Конституція України.



              Ми українці і у нас є право

         На рідну мову та свою державу

        На гордий прапор золотисто-синій

       На щастя жити у такій країні.

       Ми-українці і це наше право

       Любити землю горду й величаву.

      Коли московія нас мріє захопити

      Святий обов’язок - країну боронити

День Конституції відзначається в Україні 28 червня. ЇЇ писали з 1900 по 1996роки. Основний закон Верховна Рада приймала 24 години без перерви, бо голосувалась кожна стаття. О 9 годині 18хвилин 315 депутатами Конституція була проголосована. 

У чинної Конституції були попередники. Конституція Пилипа Орлика 1710р. та Конституція УНР 1918р. 


 Конституція Пилипа Орлика декларує основні засади розбудови демократичної держави. «Батько» першої конституції у Європі є видатною, знаковою постаттю в історії України. Він народився в шляхетній родині, батько був католиком, а мати – православною, тому син хрещений за православним обрядом. Пилип отримав чудову освіту. Мав талант до поезії, цікавився літературою та філософією, з юних років був гарним оратором. 

Він знав польську, арабську, німецьку, швецьку, болгарську мови. Свою політичну кар’єру у Війську Запорізькому почав як заступник головного писаря. 


 Орлик – найвідданіший соратник Мазепи. Вони навіть візуально схожі. На купюрах номіналом 10гривень зображений не Мазепа, а Орлик. Про це розповіли брати художники Харуки.

Орлик – перший український  політичний емігрант. Він змушений був покинути Україну після поразки Мазепи у війні на боці Швеції. До кінця життя він перебував в еміграції і докладав велетенських зусиль для визволення України від московського поневолення. Пилик Орлик приділяв багато часу родині. У них з дружиною Ганною було восьмеро дітей. Дружина в усьому підтримувала чоловіка, розділяла його політичні погляди. 24червня 2011р. у Києві відкрили пам’ятник Пилипу Орлику.

 Один з авторів пам’ятника, народний художник України А.Кущ пояснив основну ідею пам’ятника: «немає волі без того, щоб її не захищати». Слова як ніколи актуальні сьогодні. 

В нашій бібліотеці є книги з яких ви можете більш детально дізнатись про події тих буремних років.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар