неділю, 20 серпня 2023 р.

 Вони народилися 20 серпня

1938 року в с.Утопори світ побачив Тара́с Ю́рійович Мельничу́к. В майбутньому – талановитий поет. Але так судилося, що за життя він видав всього три поетичні книжки. Його життя було коротке і трагічне, він міг написати багато творів, які були б гідними світового пошанування, але український поет-дисидент був двічі ув’язненим, його примусово лікували в психіатричних лікарнях спецдиспансерах та до нього була прикута постійна увага органів КГБ.

 

1939 року в Житомирі народився Вале́рій Олекса́ндрович Шевчу́к — український письменник-шістдесятник, майстер психологічної і готичної прози, автор низки літературознавчих та публіцистичних праць, інтерпретатор українського літературного бароко. Його твори вивчають у школі та університеті.

Початок творчого шляху Валерія Шевчука був нелегким і досить тернистим. Через свої українські погляди і мислення мав серйозні проблеми. Творчості В. Шевчука умовно можна поділити три основні напрямки: історична проза, твори, що відображають сучасне життя, літературознавчі праці. Шевчукова творчість, це приклад серйозності та першорядності нашої літератури. А ще його твори видаються і перевидаються.

1946 року в с.Васьковичі Житомирської області народився Віктор Кордун — український поет, перекладач. Один із найяскравіших представників Київської школи поезії. Він дебютував 1967 року на сторінках «Літературної України», після чого відразу ж був заборонений до друку. І вже на початку 1980-х років Віктор Кордун знову зміг публікуватися.

Він є автором збірок: “Земля натхненна”, “Пісеньки з маминого напрестка”, “Славія”, “Кущ вогню” та “Сонцестояння”. Видавалися книги в перекладі німецькою мовою — “Kryptogramme” та “Weisse Psalmen”, а окремі збірки — багатьма мовами світу.


Детально про письменників і їх творчість Ви дізнаєтеся в бібліотеці.


Немає коментарів:

Дописати коментар