неділю, 27 серпня 2023 р.

Великий син українського народу

Він народився у селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту в Галичині у родині старого Яця з Гори, відомого коваля на всю округу. Рудоволосий, ясноокий хлопчина, якого цікавило все, який задумувався про все. Він був роботящий, добрим і товариським. Але у дитячу душу глибоко западало побачене й почуте – тяжка праця селян, злидні та неврожаї, нужденні заробітчани… І вже тоді, ще зовсім малим хлопцем зрозумів, що є пани й бідняки, вперше усвідомив, що за кращу долю треба боротися. Тож юний Іван Франко вирішив присвятити своє життя боротьбі за кращу долю рідного народу, служінню українській літературі і культурі.


За 40 років активного творчого життя написав понад 6 000 творів загальним обсягом понад 100 томів. Кожних два дні з-під його пера виходив новий твір. Усього за життя Франка окремими книгами і брошурами було видано понад 220 видань, зокрема, понад 60 збірок.

У творчій діяльності письменник використовував близько сотні псевдонімів і криптонімів: Джеджалик, Руслан, Невідомий, Іван Живий, Не-Теофраст, Один з молодіжи, Один з русинів міста Львова, Non severus, Vivus та багато інших. Найвідоміший і найпопулярніший з них – Мирон (у численних варіантах написання).

Іван Франко прагнув бачити Україну вільною, незалежною державою, а її народ – господарем власної долі. Ця велика мета осявала все його життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар