четвер, 16 травня 2024 р.

 Спецоперація «переселення кримських татар»

18 травня 1944 року – депортація кримських татар – вкрай драматичні події в історії кримськотатарського народу. Це найжорстокіший і свідомий злочин, який здійснив сталінський режим проти того народу, який був доброзичливим і товариським у стосунках із людьми інших національностей, проти цивільного населення, коли більшість чоловіків воювали на фронтах у Червоній армії за ту ж таки владу.

З 18 по 20 травня за офіційною інформацією було депортовано близько 200 тисяч татар. Це були дні на виживання – люди не витримували нелюдських умов. А ті хто вижив потрапляли в спецпоселення, де на них чекали примусові роботи. Лише після багатьох років поневірянь вони повернулися на свою Батьківщину.

Нині в Україні депортацію кримських татар 1944 року офіційно визнано геноцидом. Геноцидом, який забрав у людей все: їхні домівки; їхнє життя – від виснаження і хвороб помирали майже цілими селищами; їхню волю – не мали права вступати до вишів, не мали змоги навчатися рідною мовою; їхню культурну спадщину; їхнє море…

Україна продовжує боротися за свою цілісність. Крим – це Україна.

До вашої уваги книжки з фонду бібліотеки, які розповідають про трагічні події – пів століття вигнання і відчайдушна боротьба за повернення до Криму. Нині, коли кримськотатарський народ знову спіткали тяжкі часи, як ніколи важливим є прочитання і опанування героїчної історії півострова.

Збірки прозових творів кримськотатарських письменників, які допоможуть всім пізнати минуле і культуру народу півострова.

Етнографічний роман про багату культуру кримських татар і складну суміш культур у Криму. Це путівник саме по нетуристичному  Криму.

Збірка веселих і сумних історій, які перенесуть вас в Крим, де давня, багата і колоритна культура. В Крим, який ми його знали і який нам його ще доведеться пізнати. Ці та інші книжки варто прочитати. Також пропонуємо до прочитання третій випуск журналу "Локальна історія" - тема номеру "Крим".

 



Немає коментарів:

Дописати коментар