середа, 22 травня 2024 р.

 

           День Героїв України – історія свята

23 травня – національне українське свято, присвячене борцям за волю та незалежність нашої держави.

 Починаючи з часів Київської Русі, Гетьманщини, Запорізької  Січі, існування Української Народної Республіки вистачало тих, хто мужньо боровся за свободу нашого народу.

Ініціаторами впровадження Дня Героїв є представники (ОУН) Організації українських націоналістів. Під час свого Другого великого збору, який проходив у Кракові весною 1941 року, вони постановили щороку відзначати «Свято Героїв Революції».

В часи Радянського союзу свято відзначалося у підпіллі. Також його не забувала українська діаспора у різних куточках світу.   Із здобуттям незалежності  воно стало широко відомим на теренах нашої держави.

 Ціла плеяда нових героїв з’явилася в останні роки, під час російської агресії на сході країни.  День героїв, що святкується щороку 23 травня, завжди буде важливим та актуальним для кожного українця.

Попри те, що День героїв не є офіційним святом, воно дедалі частіше відзначається на рівні державних та самоврядних організацій.

Більш детально про визначні події в історії України і їх героїв можна дізнатись з книжок, які є в бібліотеці імені Михайла Слабошпицького.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар