четвер, 27 червня 2024 р.

 

«Ухвалення Конституції – важливий етап

утвердження державності»

Основний закон нашої держави - Конституція України було ухвалено 28 червня 1996 року. Всю ніч з 27 на 28 червня депутати працювали над її створенням, враховуючи всі зауваження і підтримуючи всі спірні статті проекту – про державні символи, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні. Ця подія на законодавчому рівні визначила правові основи незалежності України і її територіальну цілісність. І саме 28 червня щорічно святкується День Конститу́ції Украї́ни державне свято України

І це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

Михайло Сирота вважається «батьком» Конституції, бо саме він представляв її з трибуни Верховної Ради в «конституційну ніч» 1996 року. Він згадував, що боротьба була виснажливою, іноді здавалось, що і незалежності України не буде. Остаточному ухваленню Конституції передувала тримісячна робота спеціально створеної для цього комісії, яка працювала по 13 годин на день.

 

Важливим положенням Конституції є те, що, якщо  зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена.  Конституцію України також не можна змінити в умовах воєнного або надзвичайного стану. Також, згідно зі статтею 64, в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Прийняття цього Основного Закону було найважливішим кроком у подальшому підвищенню міжнародному авторитету України у світі. Після подій Революції Гідності туди був окремо прописаний стратегічний курс держави на набуття повноцінного членства України в ЄС та НАТО.



Немає коментарів:

Дописати коментар