понеділок, 14 жовтня 2024 р.

 

Зродились ми великої години,

з пожеж війни і з полум’я вогнів –

плекав нас біль по втраті України,

кормив нас гніт і гнів на ворогів.

                                                                Гімн ОУН УПА

14 жовтня традиційно вважається днем заснування Української Повстанської Армії (УПА).

Дата офіційно закріплена постановою Української Головної Визвольної Ради від 30 червня 1947 року. Її привязка до свята Покрови, покровительки козацького війська, мала на меті показати спадковість українського війська від доби Гетьманщини. Втім, ця дата радше символічна, оскільки перші бої УПА відбулись у лютому 1943 року. 

 

УПА, як військово-політична структура українського визвольного руху, діяла до вересня 1949, після чого була реорганізована в збройне підпілля. УПА боролася і проти нацистської Німеччини, і проти Радянського Союзу, адже основною метою своєї діяльності вважала відновлення Української незалежної держави. Першими командирами упівців були Василь Івахів, який очолював повстанську армію в період з 1942-го по 1943 рік, а також Дмитро Клячківський. З 1943-го по 1950 рік головнокомандувачем УПА був Роман Шухевич. 

 

Останнього керівника УПА Василя Кука заарештували у 1954 році. Попри це, поодинокі групи українських націоналістів продовжували боротись. Останнім боєм збройного підпілля прийнято вважати бій 14 квітня 1960 року на Тернопільщині. Однак і пізніше збройний спротив продовжувався, а окремі підпільники-одинаки діяли ще декілька десятків років. Загалом за весь час існування через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб; за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад пів мільйона людей.

Тема УПА впродовж десятиліть була табуйованою в українській літературі. Упівець не міг бути позитивним головним героєм літературного твору; хіба що, бандитом, «кривавим українським буржуазним націоналістом». Подібної пропагандистської літератури видавалося чимало в 50-их роках ХХ століття в СРСР. Лише з початку 90-их, доби здобуття незалежності, почали зявлятися твори, присвячені УПА: як літературні, так і наукові.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар