пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

  « ПОЛЯКИ У КИЄВІ»

11 листопада – День незалежності республіки Польща. Головне національне свято польський народ відмічає з 1937 року. Урочистості проходять у всіх містах країни. У Варшаві відбуваються головні події свята на площі Юзефа Пілсудського перед могилою невідомого солдата.
Бібліотека відмічає цей день виставкою – історичним екскурсом « Польські адреси Києва», яка представляє мапу Києва, де позначені адреси, де проживали, працювали, які будували польські діячі. Експозиція  знайомить з низкою польських  постатей ( від Юзефа Пілсудського до папи Римського Івана Павла ІІ) , які зробили чималий внесок в культурне та економічне життя Києва в період  Х1Х –ХХ ст. Це імена вчених, письменників, композиторів, митців, музикантів, акторів, архітекторів. Представлена стаття Дмитра Малакова «Поляки в Києві у ХХ столітті», яка докладно розповідає про громадсько - політичне життя київських поляків. Матеріали виставки тільки торкаються теми польського сліду в історії Києва, але засвідчує помітну роль, що відіграли поляки в історії столиці України, давні українсько- польські відносини у Києві.


 Цією виставкою бібліотека « закриває» польський проект « По- сусідські: польський вектор» , який був започаткований в 2012 році користувачем, партнером бібліотеки, заслуженим діячем культури Польщі Євгеном Івановичем Голибардом.

Бібліотека висловлює щиру подяку Польському інституту у Києві за інформаційну підтримку проекту і Є.І. Голибарду , студентам Університету ІІІ віку за активну участь у підготовці та проведенні багатьох заходів в рамках проекту.






Немає коментарів:

Дописати коментар