пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Агатангел   Кримський « є найкращим  кримським  подарунком   Україні!» 
AGATANGEL CRYMSKI  IS THE BEST CRYMIAN PRESENT FOR UKRAINE
                                                                                                ( Омелян Пріцак)
А. Кримський – кримський татарин, вчений - сходознавець, поет-лірик, творець «екзотичних поезій», белетрист-прозаїк, автор понад 500  наукових статей щодо сходознавства у словнику Бракгауза і Єфрона. Він автор « Української граматики»,  « Література кримських татар», нарисів з історії української мови та багато інших, знав більше 60 мов. Один з організаторів Академії Наук України та став її першим неодмінним  секретарем. На початку 1930-х академік А. Кримський був звільнений з усіх посад  і відправлений у фактичне заслання до  Звенигородки  до 1938 року. 19 липня 1941 року видатного науковця  « як українського контрреволюціонера» заарештували і вивезли до Кустаная, де 25 січня 1942 року в тюремному лазареті обірвалось життя людини, яка відкрила Європі Схід, історію та культуру Криму. Матеріали  книжково - ілюстративної виставки оформленої до ‘145-річчя від дня народження видатного українського вченого  знайомлять з  його  життям , статтями, публікаціями про вченого, презентує отриманий в подарунок журнал « Східний світ», виданий Інститутом Сходознавства  імені А.Ю.Кримського Національної  Академії Наук України. Випуск був присвячений 20-річному ювілею інституту і ювілею А. Кримського. В журналі опубліковані наукові роботи вченого-сходознавця. На виставці представлені поетичні твори, оповідання, роботи зі сходознавства в п’ятитомному виданні з фонду бібліотеки.    В новій книжці молодої української авторки Жанни Куяви «Гордієві жінки», яку вона присвячує « моєму Криму», А.Кримський є кумиром головного героя роману – діда Гордія, котрий розповідав своїм онукам про видатну постать України.


Виставка  привячена  Дню автономної республіки Крим. Пабло Неруда казав: «Крим - це найпишніша медаль, яку сам Бог подарував  земній кулі». На виставці представлені  вислови зарубіжних дипломатів про Крим українською та англійською мовами. Як ілюстрація до них – фотографії краєвидів  півострова  «Крим - диво України». При оформлені виставки використані матеріали  з фонду бібліотеки імені Ф.Достоєвського.







Р.S. Цікаво: бібліотека публікує документ найдений в своєму фонді - Програму Днів культури кримськотатарського народу в Києві у червні 1993 року.






Немає коментарів:

Дописати коментар