вівторок, 22 травня 2018 р.


« ПОЗБАВЛЕНІ  БАТЬКІВЩИНИ»

Тему депортації кримських татар в 1944 році художник Рустем Емінов вважає найголовнішою  у своїй творчості. Він перший з художників у світовому образотворчому мистецтві  створив повну художню панораму трагедії кримськотатарського народу. Перша частина циклу «Депортація» - «Унутма»- широко відома. Ці картини мають стати основою музею  народної пам’яті. Друга  та третя частини проекту будуть мати назви «Повернення» - «Авдет» і «Відродження» . Це буде величезний триптих, який   вміщатиме  декілька сотень художніх полотен. Про події травня 1944 року в Криму немає візуальних документів: фотографій, кінохроніки. 

 

Художнику під час роботи  над циклом  про трагедію кримських татар  доводилося  опиратися на пам'ять, розповіді різних свідків . Триптих «Депортація» - це живописна сага про жахливі події в історії народу, це й документ, який  свідчить про геноцид корінного народу Криму. Картини майстра дуже тяжкі емоційно, що підкреслюють  темні тони і барви. На обличчях – велике горе, страх і страждання. 





Триптих «Мольба» - це характерні портрети народних типів з усвідомленням великої  загальної біди, але і виразом непокори й духовної сили  у зверненні до Бога з молитвою про справедливе  покарання катів…



Полотна Рустема Емінова – це хроніка  трагедії, панорама скорботи, жахіття перед дикою силою не природного явища – злочину політичного режиму проти цілої нації. Картини проникнуті співчуттям,  любов’ю автора до свого народу. У людей на картинах немає ненависті до ворогів, злоби до творців зла. Такі почуття  охоплюють  глядачів.
Картини Рустема Емінова – це закарбована  на полотні національна історична пам'ять кримських татар, це  заклик до людства про  знищення такого явища як тоталітаризм.







Немає коментарів:

Дописати коментар