середу, 27 червня 2018 р.


«Конституція – джерело віри, надії і любові до України»   
Світова громадськість визнала Конституцію України однією з найбільш досконалих і демократичних
День Конституції – це – знаковий для українців день, бо в цей день ми отримали основоположний документ найвищої юридичної сили.
Міжнародне співтовариство високо оцінило Основний Закон України і назвало його найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, що сприятиме подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
Чинна Конституція України складається з 15 розділів. 161 стаття зібрана у 14 розділів, а XV розділ містить 17 перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.
Статті Конституції враховують усі сфери життєдіяльності держави і людини. Серед їх головних положень – такі:
1.                  Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Демократична суть держави конкретизує ст.5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в Українській державі принцип народовладдя. 
2.                  Народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади. 
3.                  Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.
4.                  В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
5.                  Україна - унітарна держава, територія якої є цілісною і недоторканною.
6.                  Державною мовою в Україні є українська мова.
7.                  Український народ як суб'єкт права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України. Право користуватися природними об'єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України.
8.                  На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом, а також не допускається розташування іноземних військових баз.
9.                  У розділі «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина» закріплено широкий спектр прав і свобод людини й громадянина, що охоплює всі без винятку права і свободи, які демократичною світовою спільнотою прийнято вважати за відповідні гуманістичні стандарти в цій сфері суспільного і державного життя.
В Україні на основі прийнятої в 1996  році Конституції відбувається перебудова всієї правової системи, і орієнтиром такої реформи мають стати права, свободи та обов’язки людини і громадянина, прав їх реального забезпечення і здійснення. Конституція є головним гарантом забезпечення цих прав і свобод і обов’язків.  Тематичний перегляд юридичної літератури розкриває  цей відділ  фонду бібліотеки для широкого загалу користувачів. Біля виставки користувачи отримують інформацію про Проект Міністерства юстиції України в цьому році «Я маю право», метою якого є правове просвітництво населення. Девіз проекту – « Знаю! Дію» Захищаю!». Всі відвідувачі бібліотеки в цей день отримували роздруківку  з інформацією  про єдиний контакт –центр системи безоплатної допомоги.


Використана література:
– «Конституція України», Київ – 2017;
–Капиленко О. « Правознавство»,Професіонал, Київ -2007;
–Єгофаров П. « Конституція України: коментар змін», Київ. Правова єдність, 2007;
–Балакірєва Р. «Конституційне право України»,Київ, 2003;
–Бібік Н. « Зростаймо громадянами», Київ, Веселка, 2000;
–Бойко М. «Трудове право України»,Київ. Атіка. 2006;
–Ариванюк Т. « Сімейне право України», Київ, Істина, 2002;
–«Законодавство України про пенсійне забезпечення», Київ – 2012;
–«Охорона здоровя України», Київ, КНТ, 2006;
–Синчук С. «Право соціального забезпечення України», Київ, Знання, 2003;
–Рабінович О.  «Права людини і громадянина», Київ. Атіка, 2004;
– Філонова   О. «Основи демократії. Права людини та їх забезпечення в умовах суспільних змін», Київ, Знання, 2006;
«Охорона праці в Україні», Київ, КНТ, 2004;
– «Законодавство України про екологію», КНТ, Київ, 2005»
-«Освіта в Україні», Київ, КНТ, Атіка, 2004;
- «Законодавство України про землю. Київ, КНТ, 2005;
-Дахно І. « Право інтелектуальної власності», Київ – 2006.





Немає коментарів:

Дописати коментар