четвер, 11 жовтня 2018 р.


«Стежками козацької вольниці»

Перший розділ тематичної виставки до Дня захисника України «Стежками козацької вольниці» розповідає мовою історичного документу про героїчний шлях, головні події козацьких часів в Україні. Розділ представляє історичні дослідження Д.Яворницького, І.Свєшнікова, В.Антоновича, В.Щербака, О.Апановича, М.Котляр,  Ю.Руденко, В.Голобуцького та інших.


«Є така професія – Батьківщину захищати!» - соціальний захист учасників війни, їх сімей.
До Дня захисника України бібліотека зібрала інформацію Центру практичної допомоги захисникам України АХІОS, благодійного фонду «Карітас –Київ», Центру зайнятості вільних людей, програми СЕТА.


Вони надають соціальну, матеріальну, психологічну, юридичну допомогу захисникам державності на сході України. Ці громадські організації допоможуть знову повернутися до звичайного життя після пережитого на війні: знайти роботу чи працевлаштуватися, підвищити кваліфікацію, надати юридичну консультацію щодо гарантованих законом прав та пільг. Програма психологічної підтримки СЕТА для ветеранів та їх родин допомагає опанувати навички подолання наслідків стресу. Центр зайнятості вільних людей покликано сприяти працевлаштуванню та соціальній адаптації громадян України, які втратили роботу у зв’язку з військовими діями.
Усі послуги центрів, організацій надаються безкоштовно.
Плакати, флайєри військових комісаріатів міста Києва запрошують громадян віком від 18 років вступати на військову службу за контрактом до Збройних Сил України, інформують про переваги та перспективи військової служби. Бути військовим сьогодні – це бути причетним до покоління мужності, звитяги, сили волі і духу,високої моралі, глибокого розуму, духовності на традиціях козацької педагогіки. Бути справжнім професіоналом,захисником своєї оселі, родини, своїх дітей, своєї країни!



Окремий розділ виставки «Стежками козацької вольниці» - це зібрання художньої літератури з фонду бібліотеки, присвяченої славетним сторінкам історії українського козацтва. Це твори українських письменників В.Малика, З.Тулуб, А.Чайковського, А.Кащенка, В.Рутківського, О.Стороженка, А.Химка, О.Лупія, М.Морозенко, І.Крип’якевича та інших.



Зі святом вас, дорогі захисники Батьківщини!


Використана література:
Коваленко С. «Опис козацької України 1649 року», Просвіта, Київ,2004:
Яворницький Д. «Історія запорозьких козаків»»,Київ, Наукова думка, 1990;
Котляр М.Ф. «Історія в життєписах», Київ,Час, 1994;
АнтоновичВ. «Про козацькі часи на Україні»,Київ, Дніпро, 1991;
Боплан Г.Л. «Опис України», Меріме «Українські козаки»,Львів, «Каменяр», 1990;
Наливайко Д. «Козацька християнська республіка»,Київ, «Дніпро»,1992;
Руденко Ю. «Козацько-лицарський гарт української молоді», Київ, «Фенікс», 2017;
Слабошпицький «З голосу нашого Кліо»,Київ, «Махаон», 2003;
Андрущенко «Запорозька січ як український феномен»,Київ, «Заповіт», 1995;
Щербак В. «Українське козацтво; формування соціального стану», Київ 2000.

Немає коментарів:

Дописати коментар