середу, 7 липня 2021 р.


«Письменство – це мій кисень для дихання, 

кров для життя…»

                                                                              В.Чемерис


П’ять років тому Він відійшов у Засвіти.  Вищою Силою  на шкалі часу йому було відведено – 80 років життя!  Сьогодні  відомому українському письменнику Валентину Чемерису  виповнилося  б  85 років від дня народження.


Лауреат літературних премій, нагороджений орденами і медалями, Почесною грамотою  Кабміну, заслужений діяч культури України є автором понад 50 захоплюючих, динамічних, оптимістичних творів: гуморесок, новел, пародій, збірок  українських анекдотів, історичних  та фантастичних романів, веселих оповідань для дітей, які  сьогодні займають   почесне місце в бібліотеках і користуються популярністю у читачів.


У 2007 році письменник видав автобіографічну книжку «Веселий смуток мій». Вона складається з трьох біографічних романів, пов’язаних  між собою єдністю задуму і головним героєм – це сам автор. Привабливість  творів  полягає в його правдивості. Письменник розповідає  за відомим принципом: так було! Весело, сумно, гірко й бадьоро. Але завжди його  смуток веселий, невмирущий! Це- не мемуари, не сповідь. Це історія нашого сучасника на тлі достовірних подій: життя простого хлопчика з глухого села, потім літературне середовище міста, розповідь про письменників, політичних діячів, про літературну творчість, високі нагороди, звання, посади…В 70 років В. Чемерис в автобіографії  проголошує: Живи, начебто на землі Рай!


Письменник  пояснює, чому поспішає зі своєю  автобіографією: « Та дуже просто… Я не впевнений, що, як дуба уріжу, хтось візьметься за мою біографію… А так сам зробиш – знатимеш уже напевне , що нащадки ніколи тебе не забудуть».

Немає коментарів:

Дописати коментар