середу, 14 липня 2021 р.

 

ЛЮДИНА З УНІКАЛЬНОЮ ІСТОРІЄЮ ЖИТТЯ.


Нельсон Мандела – лідер боротьби з апартеїдом, Південноафриканський правозахисник, політик, юрист, перший президент Південно-Африканської республіки у 1994-1999 роках. Національний герой країни, лідер Африканського Національного Конгресу. Був засуджений і ув’язнений на 27 років за участь у підпільній збройній боротьбі. Пізніше став стійким прибічником мирного шляху боротьби.


В школі, де навчався майбутній політик, вчитель назвав його Нельсоном – на честь британського адмірала.


В університеті Форт Хейр отримав ступень бакалавра мистецтв. За участь у студентських протестах, організацію молодіжної ліги Африканського національного Конгресу  він був виключений  з навчального закладу. Створював військові табори для антиколоніальних рухів в різних країнах Африки. В 1964 році заарештований і засуджений до довічного ув’язнення за  прагнення  та боротьбу Мандели  побудувати в Південній Африці демократичне суспільство, де всі народи і раси жили б в мирі і гармонії. Під час перебування у в’язниці на о. Роббіна поблизу мису Доброї Надії  діяч став дуже популярним   і  знаменитим. У світі розгорнулася компанія за визволення політв’язня – «Free Nelcon Mandela», яку в 1980 році організував Олівер Тамбо - активний борець з апартеїдом, член Африканського Національного Конгресу. 

Подія   звільнення транслювалася у прямому ефірі на весь світ. Мандела виступив з промовою перед нацією. У 1991 році Нельсон Мандела був обраний президентом Африканського Національного Конгресу. У квітні 1994 року в результаті демократичних виборів  він став першим  Президентом ПАР. В 1996 році під його керівництвом була розроблена й прийнята нова конституція Південноафриканської республіки.



В 85 років лідер оголосив про ухід з політичного життя. На прохання ЮНЕСКО він став послом доброї волі. Після завершення своєї політичної кар’єри  Мандела  зайнявся проблемами СНІДу ( старший син  помер від цієї хвороби).  Він є автором автобіографічній   книги «Довгій шлях до свободи», яка була видана українською мовою в 2014 році,  збірки  «Розмови з самим собою», книги  одкровень - « Боротьба – це моє життя». В 2018 році ООН відмічали 100-річчя від дня народження видатного політичного і громадського діяча.

Після смерті його назвали наймудрішим й шляхетнішим  борцем за гідність, рівність  й права людини. Вважається, що Мандела був одним із великих духовних і політичних лідерів сучасності. Це була  людина яка була здібна прощати, харизматична , з почуттям гумору. Це пояснює вселюдську повагу і любов до нього у світі...

За мирне закінчення режиму апартеїду політик був нагороджений  Нобелівською премією миру. За версією Creators Synectics Нельсон Мандела  входить до сотні геніїв  сучасності.

Немає коментарів:

Дописати коментар