середу, 19 січня 2022 р.

Орьнек – жива душа кримськотатарського народу

У 2018 році громадська організація «Алем» за підтримки Українського культурного фонду випустили у світ альбом «ORNEK-Орьнек кримськотатарський орнамент та знання про нього». Видання чотирма мовами  розповідає   широкому  колу  читачів про  елемент нематеріальної культурної спадщини корінного народу Криму.  Орнамент Орьнек був внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини як невід’ємна частина культури сьогоднішньої України  наказом МКУ №105 у лютому 2018 року.

Альбом знайомить з історією походження національного орнаменту, його символічною мовою. Фото яскраво ілюструють застосування візерунків як декору в різних виробах кераміки, вишивці, одягу, взуття, головних уборах,  ювелірних прикрасах, килимах, меблів, в будівництві, надгробках…Орнамент  є засобом передачі знань і традицій від покоління до покоління в культурному та історичному аспектах життєдіяльності народу. Це важливий елемент само ідентифікації    і невід’ємна частина, оберіг та захист  кожної  кримськотатарської родини.




Вважається, що орнамент має знакову та магічну функції окрім художньо-естетичного значення. Це закодована особлива інформація особливими знаками – символами магічного змісту, які захищають від злого впливу.  Орьнек - дивовижне та самобутнє явище національної культури, тематика і символіка якого уходять корінням далеко в історію Криму. Орнамент  складається з геометричних і рослинних елементів , кожен має свій сенс і значення. Поєднання елементів створює композицію, яку можна читати як книгу. Символи діляться на жіночі та чоловічі обереги. Наприклад, роза, баден, тюльпан, гвоздика, квітка мигдалю - жіночі знаки. Тополя, кипарис - чоловічі, знаки сили і стабільності. Гроно ягід – благополуччя, родючості, ваза – символ родинного дому. При створенні орнаменту кожен майстер наділяє його своєю енергетикою, соціально значущою інформацією.



 Сучасні кримськотатарські народні художники роблять свій помітний внесок у розвиток традиційного ремесла, створюючи та розповсюджуючи, популяризуючи витвори народного мистецтва.


 Традиційний орнамент «Орьнек»- складова самобутньої  культури кримських татар  - корінного народу України – визнаний  надбанням людства - 16 грудня 2021 року  він був внесений в список Світової нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.






Немає коментарів:

Дописати коментар