середу, 26 січня 2022 р.

 

Захистимо пам’ять


Міжнародний проект «Захистимо пам’ять» має на меті облаштування знехтуваних та забутих масових поховань євреїв та ромів, а також створення поруч з ними місць пам’яті та інформації для того, аби зберегти пам’ять про жертв для сьогодення та майбутнього. Адже цей проект присвячується маловідомій досі главі нацистської політики знищення: він досліджує масові розстріли євреїв на окупованих територіях Східної Європи, що потрапили у морок забуття. Проект разом з тим захищає та позначає свідчення цих злочинів – ті масові поховання в Україні, які стали останнім місцем спочинку для більше ніж мільйона євреїв – перетворюючи їх на гідні пам’яті меморіальні місця. З цією метою у п’яти західноукраїнських громадах – Рава-Руська, Кисилин, Острожець, Прохід та Бахів – споруджено меморіали. 

Плекаємо надію на те, що спорудження п’яти пам’ятних місць приверне увагу до масштабу нацистського свавілля в Україні, який довгий час не усвідомлювався, та поряд з гідним вшануванням пам’яті жертв сприятиме ґрунтовному історичному дослідженню.

 

«Пам’ять про Голокост необхідна, щоб наші діти ніколи не

були жертвами, катами або байдужими спостерігачами.»

                                                                                 І. Бауер

 Голокост – це уособлення людських страждань і абсолютного зла, універсальний символ трагічної події для всього людства. 27 січня в Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту пропонуємо до ознайомлення науковий часопис Українського центру вивчення історії Голокосту –  «Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі». Тут відображене збереження пам’яті про історію Голокосту на теренах України в період Другої світової війни шляхом наукового дослідження. Метою часопису є сприяння поглибленому висвітленню різних аспектів Голокосту на українських землях; дослідженню специфічних рис Голокосту в різних регіонах окупованої України.

На сторінках цього часопису ви зануритеся у різні трагічні колізії, які наповнювали існування людей, на котрих оголосили полювання людиноненависницька нацистська ідеологія та окупаційна машина. Ці історії рясніють прикладами зради або, навпаки, допомогою з боку тих, кого вони нещодавно мали за сусідів або друзів. Автори публікацій намагаються дати ціліснішу картину Голокосту на українських теренах.

Останніми роками з’являється все більше видань спогадів тих, то пережив Голокост, особливо на теренах сучасної України. У своїй повноті ці свідчення спроможні надати всебічне уявлення про тих, хто колись жив поруч й кого сьогодні більше немає.



Немає коментарів:

Дописати коментар