середу, 7 вересня 2022 р.



                 Грамотність – необхідний інструмент успіху

Немає жодного сумніву в тому, що письменність має важливе значення для всіх вікових, статевих, національних, релігійних та інших груп населення Землі. Саме грамотність допомагає дітям, молоді, дорослим засвоїти найважливіші життєві навички, які дають можливість гідно протистояти викликам, які кидає життя. Грамотність є основою для здобуття нових знань і вмінь, що є інструментами ефективної участі людини в усіх сферах суспільного життя ХХІ століття, зокрема економічної.


Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності відзначають досягнення та інновації в області грамотностіі. За допомогою цих премій  ЮНЕСКО прагне підтримувати передовий досвід в області поширення грамотності і заохочує створення товариств грамотності, їх динамічний розвиток.  Премії присуджуються з 1967 року. 
Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності присуджуються щорічно 8 вересня в ході офіційної церемонії з нагоди Міжнародного дня грамотності
За цей час більш 475 проектів і програм, що здійснюються урядами, неурядовими організаціями та окремими особами з усього світу, були удостоєні визнання. 
Існують дві Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності: 
  • Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності 
  • Премія ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності. 
Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності була заснована в 1989 році за фінансової підтримки уряду Республіки Корея. Премія вшановує видатний внесок, який зробив більше 500 років тому письменник Король Сейджон (1397-1450 рр.), що створив алфавіт «Хангиль». Вона приділяє особливу увагу розвитку і навчання грамоті рідною мовою. 
Щорічно присуджуються дві Премії ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності. Кожен переможець отримує 20 000 доларів США, медаль та диплом.

Премія ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності була заснована в 2005 році на честь видатного китайського вченого Конфуція за фінансової підтримки уряду Китайської Народної Республіки.  
Ця Премія приділяє особливу увагу питанню поширення грамотності серед населення сільської місцевості, а також позашкільної молоді, особливо - дівчат і жінок. 
Щорічно присуджуються три Премії ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності. Кожен переможець отримує 20 000 доларів США, медаль та диплом. 
Премія відкрита для установ, організацій чи приватних осіб, які демонструють видатні заслуги в галузі грамотності, досягають особливо ефективних результатів та просувають інноваційні підходи. Відбір призерів проводиться міжнародним журі, призначеним Генеральним директором ЮНЕСКО, яке проводить засідання в Парижі раз на рік. Премія присуджується на офіційній церемонії, що відбулася з цією метою в  Штаб-квартирі ЮНЕСКО  в Парижі. 
Цього року наші діти, діти України змушені здобувати освіту в умовах війни. Тяжкі випробування випали і на їхню долю. Після перемоги ми обов'язково нагородимо мужніх учителів, які  продовжують навчати своїх учнів у надскладних умовах, іноді, навідь з окопів зі зброєю в руках.

 



  

Немає коментарів:

Дописати коментар