вівторок, 27 вересня 2022 р.

 Дорогами мандрівного філософа

                                                До Всесвітнього дня туризму.

«Здається, він був таким собі хіпі, елітним волоцюгою, друзями якого були досить впливові та багаті люди, в чиїх маєтках він зупинявся». 

                                                                                              І. Власенко



За даними проекту DilovaMova.com, розуміючи користь і важливість розвитку доступного туризму, в 1979-му році Генеральна асамблея Всесвітньої туристської організації при Організації Об’єднаних Націй заснувала міжнародне свято - «Всесвітній день туризму», яке було запропоновано відзначати 27-го вересня. Одним з девізів цього свята був «Внесок туризму у збереження культурної спадщини, у загальний мир і  взаєморозуміння». Його «втілення» ми відчуваємо і з жахом спостерігаємо зараз. Взірцем гідної поведінки за будь яких обставин для нас, українців, є приклад Григорія Сковороди  –  справжнього босоногого велета духа з торбиною за плечима.



Чорнухи — селище міського типу, центр Чорнухинського району Полтавської області. Селище розташоване на березі річки Многи. Козацьке містечко найбільше відоме як батьківщина українського філософа Григорія Сковороди, тут діє літературний музей з меморіальною садибою батьків Григорія Сковороди, встановлено йому пам’ятник.



Народився  Григорій  Савич  Сковорода  3 грудня  1722 року в родині малоземельного козака Сави Сковороди. Григорій на сьомому році від народження   відрізнявся  серед  однолітків  набожністю, талантом до музики, схильністю до наук, твердістю духу. Він мав чудовий  голос і співав у церковному  хорі. 1738 року Григорій Сковорода   вступає до Києво-Могилянської Академії.


5років  навчався в  Будапешті, Братиславі, Відні, Венеції та  Флоренції (сумні  реалії   такі,  що  наші  українки не  можуть  милуватись   цими чудовими містами  як туристи, а як біженці, рятуючи життя своє і  дітей).  1759рік – викладач Харківського колегіуму.


 (Одне із найкрасивіших міст України мужньо бореться з орками завойовниками, в проміжках між обстрілами і руйнуваннями рятуючи мешканців, парки  і  сквери). Слобожанщину  Сковорода   називав рідною  тіткою.  Бо  матір’ю  йому  назавжди  залишилась  його рідна Полтавщина.  Ні  на  що він  не  бажав  проміняти улюблені книжки та божественні сади, справжню істину й щирих друзів, милі серцю поля та яруги Харківщини,  неокраї луки та втаємничені місця Полтавщини. 

Григорій Сковорода обрав стезю мандрівного   філософа і    протягом 25 років побував в багатьох містах і селах України. (Сьогодні деякими його  стежками і дорогами «гарячі тури»  проводять ЗСУ  і  волонтери.  Такого світові не впіймати!  Принаймні, за півстоліття цього  не вдалося ні царям, ні  панам, ні ченцям, ні  чиновникам, ні  жінкам. Адже   розум, честь  та  воля  Сковороди   не продавалися.  Людське    покликання  стриманий   мандрівник   і  пристрасний  письменник   вбачав   не   в маєтках не світському розголосі,  а  в буденному житті  по совісті.


До Великого Старця  можна було потрапити коли звернути з дороги Харків-Суми біля селища Максимівка (60 км від Харкова)  та  проїхати  ще 18 км.  Він, український  Сократ,   харківський  Діоген,   полтавський Платон,   чекав.    Посох,  саква, флейта  та книги.  Ці   речі  брав  він  з собою  по   дорогах  Лебединщини та  Слобожанщини. У 1972 році у Сковородинівці  відкрито літературно-меморіальний музей, (і  взасвітах  нелюди  не   залишили    геніального   мислителя  в   спокої).    Внаслідок  обстрілу музей було зруйновано. Дивом  вцілів пам’ятник.


В Києві, Харкові та  селищі Чорнухи споруджено   оригінальні пам’ятники Г. Сковороді. 


Його ім’я було присвоєно Харківському державному педагогічному університету, Переяслав-Хмельницькому державному   педагогічному університету,    Інституту   філософії Національної академії  наук України. У космічному просторі Всесвіту за  № 2431 існує астероїд – "Сковорода"

У 2017 році у місті  Лебедині на будинку, де гостив мандрівний філософ, видатний український  просвітитель-гуманіст,    поет,    педагог,     феномен    української    культури  Григорій  Савич Сковорода  відкрита меморіальна дошка на його честь.

Ми обов’язково пройдемо розмінованими дорогами Сковородинського шляху і відбудуємо країну, про яку він мріяв 



                                                                    
                      

Немає коментарів:

Дописати коментар