четвер, 15 грудня 2022 р.

 

       Ароматне свято тепла і затишку


Міжнародний день чаю — International Tea Day відзначається 15 грудня. Неофіційне міжнародне свято було засноване з ініціативи Міжнародного центру з освіти та спілкування. Спільне чаювання  покликане об’єднувати людей, благотворно впливати на їх емоційний і психічний стан.




 Цікаві факти про чай

  • Чай містить весь комплекс вітамінів. Основний з них – Р.
  • Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю. Виявляється, аристократи настільки захопилися чаюванням, що вони практично перестали вживати алкоголь.

  • В чаї більше кофеїну, ніж  у каві.  Чайний кофеїн, так званий теїн, впливає на організм набагато м’якше, ніж його кавовий «родич».
  • Всі різновиди чаю діляться на такі категорії: чорний, зелений, червоний, жовтий. Колір є зовнішнім відображенням біохімічних якостей чайного листа.



  • В зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному.
  • Російський чаєм в Британії називають цей напій з додаванням лимона. У Західній Європі лимон і чай в одній ємності вважаються винаходом росіян.
  • Чайний пакетик був винайдений в 1904 році, день народження цього винаходу – 1-е вересня.


  • В Англії прийнято наливати в чашку спочатку молоко, а потім чай. Такий спосіб приготування називається чаєм по-англійськи.
  • Перша згадка про використання чаю відноситься до 4-го століття нашої ери.
  •  В Японії існує легенда, яка свідчить про те, що чайне дерево виросло нібито з вій молодого Будди. Для того, щоб не спати під час нічних церемоній, Будда відрізав собі повіки і закопав їх у землю, з якого проросло чайне дерево.
  • В Давнину шукачі еліксиру молодості вважали чай необхідним його компонентом.
  • Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю.


Використану заварку можна  застосовувати в якості абсорбенту запахів в холодильнику.(Це актуально особливо зараз під час відключення електрики).

П’ємо чай, насолоджуючись безцінним смаком і ароматом. Зараз чай один з улюблених напоїв українців. П’ємо чорний, зелений, але і не забуваємо про корисні напої наших предків. Які здавна пили заварені трави чебрецю, м’яти, звіробою, материнки, шипшини, липовий цвіт, свіжозрізані гілки вишні, малини, смородини. На здоров’я та смачного!


В нашій бібліотеці є «Чайна книжка. Історії про чай і не тільки» Олександри Орлової. – Авторка оповідань зібрала теплі історії по різних куточках світу, замішаних  на чайних традиціях і зігрітих любов’ю, красою та мудрістю.








Немає коментарів:

Дописати коментар