середу, 27 квітня 2016 р.

2016 – рік англійської мови в Україні.
 200 років від дня народження англійської письменниці Шарлотти Бронте.
Charlotta Bronte - 200
Книжково-ілюстративна виставка присвячена цьому ювілею. Перший розділ характеризує добу правління королеви Вікторії, епоху романтизму початку ХІХ ст.., яскравих представників цього стилю :  Байрона, Сауті , Шеллі, Блейка, Мільтона, Скотта, Гейне, в Україні – це Шашкевич, Гребінка, Куліш, Шевченко…Про Шарлотту Бронте – книги М. Тугущевой « Очерк про жизнь и творчество Шарлотти Бронте», Е. Гаскелл «Жизнь Ш. Бронте», В.Вулф « Джейн  Эйр».
Другий розділ представляє відомих постатей - сучасників Шарлотти Бронте. Цікаво, що в один час з нею жили і працювали Достоєвський,Толстой, Шевченко і Шашкевич, Пушкін і Лермонтов, Ж. Верн і Дюма, Гоголь і Крилов, Бальзак і В.Скотт,  О.Голдсміт…
Гомер, Вергілій, Шекспір, Шеллі, Діккенс,В.Скотт,Байрон, Бернс, Г.Філдінг – постаті, які мали вплив на  формування  Шарлотти, як особистості та письменниці. Кумирами сестер з дитинства були Цезар, Наполеон, Герцог Веллінгтонський. Портрет письменника В. Теккерея, з яким Шарлотта неодноразово зустрічалася, висів на стелі над каміном в її замку.
Окремий розділ виставки присвячений головній книзі письменниці Шарлотти Бронте – « Джейн Єйр». Роман увійшов в збірку « Бібліотека тисячоліття» англійською мовою та в світову художню літературу. « Джейн Єйр» перевидають, екранізують, вивчають, досліджують, пишуть про неї критичні статті, наукові праці. Роман живе своїм життям вже кілька віків. Виставка ілюстрована портретами Шарлотти Бронте, фото матеріальних речей часів ХІХ ст. Кадрами фільмів « Джейн Єйр», який був екранізований  біля 40 разів, починаючи з 1934 року.
Літературний клуб сестер Бронте в Англії планує в цьому році провести низку заходів присвячених ювілею письменниці. Головним місцем їх проведення буде Меморіальний музей родини Бронте в замку Хауорта в Йокшире.
                                 











Немає коментарів:

Дописати коментар