пʼятницю, 21 жовтня 2016 р.

До ювілею українського поета. «Іван Драч. Гордий і колючий поетичний їжак…»



«Іван Драч. Гордий і колючий поетичний їжак…»
                                                   (М.Жулинський)
«Ivan Drach. Proud and poetic prickly hedgehog…»
                                                       (М.Zhulynsky)



Іванові Драчеві – 80! Багато чого сказано і багато написано про щирого сина української землі. Тому в день ювілею видатного поета, публіциста, перекладача, громадського діяча та Героя України хочеться трошки розповісти про нього словами його сучасників.
Ось як висловилася про творчість І.Драча Любов Голота: «Слова – стріли, слова – молитви, слова – любов – такі вони, строфи Івана Драча – воїна, поета, політика, Українця!».
Цікаво також сказав Микола Жулинський: «Іван Драч зразу ж створив свій поетичний світ – зі своєю поетикою, жанрами, образами, стилем, ритмікою. У поезіях клекотіла магія нового образного світу – світу  уяви, фантазії, гри слова, ритмомелодики, почуттів. І цей поетичний світ уже живе за своїми власними, сотвореними, внутрішньо пережитими, а отже виведеними за межі реального буття, законами». «На поетичному прапорі Івана Драча яскраво палахкотіло сліпучо – сонячне – «метафора». Саме парадоксальна метафоричність розцвіла сіру звичність та образну застиглість повоєнної поезії. Вона нагадувала дзеркальну кулю, від якої відбивалися тисячі блискотливих промінців, і цією грою яскравого світла творився феєрверк на святі Поезії».
Євген Євтушенко: «Колодязь не можна закривати непроникною кришкою – він повинен дихати. Нової свіжої води не буде без нового свіжого повітря. Джерело Григорія Сковороди набиралося нового свіжого повітря, яке видохнуло покоління Івана Драча».
Василь Биков: «Іван Драч – гідний син свого народу з його багатою і драматичною історією, величною культурою, що самим сприятливим чином позначається як на творчості поета, так і на його світогляді».
Влучно зауважив Єгор Ісаєв: «Говорити про Івана Драча найкраще його ж словами, його віршами. О, ці вірші не з під пера, не з – під машинки або друкарського верстата! Вони – прямо з нерва, з думки!»
Вадим Скуратівський: «Дебютант українським атлантом, одним богатирським поривом підняв небо сучасної йому української поезії до тих висот, до яких раніше вона не підіймалась».
Сам же Іван Драч так сформулював своє поетичне кредо: «Художнику – немає скутих норм. Він – норма сам. Він сам в своєму стилі… У цей столітній і стобальний шторм я кидаюсь в буремні гори – хвилі». Найдовша і найважча боротьба поета – зі словом, за слово, у слові, серед слів. І духовно найпотужніша його молитва теж в ім’я Слова: «Господи Слово. Вічна Осново. Сонцеголово. Слово горить. Ніжносте Слово. Лютосте Слово. Я твоя мить».



Також до ювілею Івана Драча ми підготували тематичний перегляд, у якому представлені матеріали про творчість поета, його поетичні збірки з фонду бібліотеки та нові публікації в періодиці, що присвячені відомому українському поету – майстру Слова, поету – громадянину, Герою України!




 

Немає коментарів:

Дописати коментар