понеділок, 3 жовтня 2016 р.

Михайло Грушевський - історик і будівничий української нації



Михайло Грушевський - історик і будівничий української нації
(до 150-річчя від дня народження)
Mykhailo Hrushevsky, is a historian and builder of the Ukrainian nation
(the 150th anniversary of the birth)


«Завдяки історичній пам’яті
людина стає особистістю,
народ – нацією, країна – державою.»
М. Грушевський

У 2016 році Україна відзначає 150-річчя від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського видатного українського вченого, громадського і державного діяча, який став символом  української  нації  у  ХХ  ст.  Його  монументальна  «Історія  України - Русі»  по  праву  вважається  метрикою  нашого  народу,  а  її  автора  називають  Великим  Українцем і літописцем, і творцем історії. 
Доля Михайла Сергійовича протягом тривалого часу була пов’язана з  Галичиною,  де він  завдяки  плідній  науковій  та  активній  громадській  роботі  поступово  став керівником науково - культурного життя регіону. Його основною  працею  стала  розпочата  саме  у  ці  роки  10-томна «Історія  України - Русі» перше  в  українській  історіографії  монументальне дослідження історії  України, про значення якого найкраще висловився  учень  М.  Грушевського - І. Крип’якевич:  «Михайло  Грушевський - найбільший  історик  України...  Першою  й найважнішою його заслугою є те, що він дав нам повну історію України». Але  вчений  не  лише  дослідив  українську  історію,  а  й  довів право  «Малоросії» на розбудову власної держави, уперше назвавши Україну прямою спадкоємицею Київської Русі і Галицько-Волинського князівства.
Саме з іменем М. Грушевського пов’язані тріумф українського національно-визвольного  руху  у 1917-1918 рр.: формування Центральної Ради, де його заочно обрали головою, створення автономної України, та проголошення її незалежності. Фактично виконуючи обов’язки президента новоствореної держави, М. Грушевський словом і ділом обстоював право українського народу  на  власну державність, підкреслюючи при цьому, що Україна має бути не лише для українців, а й для всіх, хто у ній живе.
Із встановленням в Україні радянської влади М. Грушевський був вимушений емігрувати за  кордон. Проте, як дійсно щирий патріот своєї Батьківщини, Грушевський не міг без України. До того ж він прагнув закінчити справу  свого  життя дописати багатотомну історію України - Русі, а це було неможливо без доступу до архівів, які зберігалися на території Радянської України. Та як і слід було очікувати, його заарештували чекісти за сфабрикованою справою. Після допитів протягом двох тижнів, старого, хворого й напівсліпого академіка все - таки відпустили. Зате репресували його родичів і друзів, а після смерті вченого репресіям  піддалася  його  творча  спадщина на довгі  роки  був  створений  міф про Михайла Грушевського  як  про  заклятого  ворога  народу,  а  його праці були передані до спецархівів. Лише у 90-х роках минулого століття, зі здобуттям нашою країною Незалежності, ім’я і творчість автора «Історії України - Русі» повернулися із забуття.


Тож до цієї видатної річниці в бібліотеці оформлена книжково - ілюстративна виставка, яка представляє не тільки визначні праці Грушевського як історика, публіциста, літературознавця, державного діяча, але й публікації та книги про нього, його життя і науково – громадську діяльність.


Висловлювання видатних сучасників Михайла Сергійовича доповнюють його образ і як людини і як вченого:
І. Франко: «Чоловік незламної волі і невичерпної енергії, він сполучує в собі серйозність і критицизм ученого історика з молодечим запалом для справи піднесення рідного народу»;
В. Сімович: «Людей із такою роботящістю, з такою незламною силою волі, з таким широким знанням, із такою багатогранністю інтересів – на світі небагато»;
Я. Дашкевич: «Михайло Грушевський був складною особою та винятковою особистістю. Не одноколірною, а зі світлими відблисками й тінями».

Матеріали виставки також розповідають і про коло знайомих видатного Українця. Серед них були такі відомі особи як: І. Франко, І. Нечуй-Левицький, О. Кобилянська, П. Мирний, О. Олесь, М. Горький, С. Єфремов, А. Кримський, Д. Дорошенко, Л. Старицька – Черняхівська. 


Михайло Грушевський: то хто ж він є насправді? І чи в змозі ми повністю оцінити його колосальний внесок у формування історії нашої держави? Певно, що ні. Адже особистість цієї людини – цікава й багатогранна – таїть у собі безліч питань і таємниць. Та поза всяким сумнівом, Михайло Сергійович – гігант української історіографії, творець найбагатшої наукової спадщини – і сьогодні є гідним символом української науки, культури й державності.

Немає коментарів:

Дописати коментар