вівторок, 23 травня 2017 р.

Німеччина: країна гірських Альп та казкових замків.

До Дня Європи в бібліотеці оформлена виставка-знайомство  - про  одну із країн Європи – Німеччину. 2017 рік оголошено «Роком німецької мови в Україні». Німецька  є другою за обсягом вивчення в українських школах після англійської. 52 % школярів обирають її для вивчення як другу іноземну. Німеччина посідає друге місце після Польщі за кількістю обмінів студентами з Україною. Наші країни продуктивно співпрацюють у різних сферах. Заходи в рамках  Року будуть сприяти популяризації німецької мови та культури в Україні, і зближенню двох країн, їх культур, їх народів.


Метою виставки є ознайомлення широкого круга користувачів, відвідувачів бібліотеки з Німеччиною: окремими фактами з її історії,географії, релігії, видатними німецькими філософами. Окрема поличка – це словники та підручники з німецької мови з фонду бібліотеки. Також художні твори німецькою мовою: « Новели» Т. Келлера, роман «Тунель» Б. Келлермана, новела В.Бределя «Завещание фронтовика», «Сила слабих» А. Зегерс, « германия зимняя сказка» і «Атта Тролль сон в летнюю ночь» Г.Гейне, переклад німецькою історичного роману У. Найпьера « Чорний лицар» О. Ротом.


Розділ «Німецька література: від С. Бранта до Ф. Ванденберга»   представляють розділ фонду  «Німецька література»: твори Є.Ротердамського, С. Бранта, Шіллера, Й. Гете, А. Гофмана, Х.Фаллади, Є. Ремарка, Б. Брехта, М. Фріша, сучасних авторів: М. Сутера, В. Хольбайна, Й. Рота,С. Тіслера. Окремо – Нобелівських лауреатів – Б.Белля та Г.Грасса.
В розділі про німецьке мистецтво представлені матеріали про видатних діячів мистецтва, таких як А.Дюрер, Г.Гольбейн, Л.Кранах, М. Ліберман, А.Макке, М. Франс, композиторів Л.Бетховена, Й. Баха, А. Моцарта; представників кіномистецтва М. Дітріх та М. Рейнхарда…
А ще Німеччина відома своїми гірськими вершинами, мальовничими озерами, казковими замками середньовіччя, виноградниками, вином, пивом, ковбасками…Зараз Німеччина ведучий член Європейського Союзу, головний виробник автомобілів, електротоварів, хімії, ліків. Це родина багатьох великих постатей світової культури.



Напередодні Дня Європи Україна дізналася про надання їй безвізового шляху до європейської родини.

Немає коментарів:

Дописати коментар