неділю, 21 травня 2017 р.

«Зігнали всіх безсудно та безправно»

У 1989 році Верховною Радою СРСР депортація кримських татар була визнана незаконною і злочинною. У 2005 році Верховна Рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримських татар та оголосила 18 травня Днем пам’яті жертв депортації та геноциду кримськотатарського народу.
В травні 1944 року було виселено з Криму 183150 осіб. В місця депортації було заслано 8995 татар – ветеранів війни. В дорозі померло 190 людей. Більшу частину татарського населення перевезено в Узбекистан – 150 тис., до Казахстану - 4200 чол., інші в Таджикистан, Марійську АРСР, Урал, Костромську область. Померло в заслані до 25% переселенців. З червня до кінця 1944 року померло 16 тис. осіб. До 1956 року татари мали статус спецпереселенців з обмеженнями в пересуванні за межі спецпоселення. Масове повернення татар в Крим почалося в 1989 році. В Криму було перейменовано до 80% назв міст та населених пунктів.


До цієї сумної дати в бібліотеці оформлений тематичний перегляд матеріалів, присвячених подіям 1944 року, Наприклад, офіційні документи стосовно депортації – Постанови Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року про виселення з території Криму татар; Повідомлення Л.Берії Голові Держкомітету оборони Й. Сталіну про те, що спецпереселення татар, болгар, греків, вірмен з Криму - закінчено. Також можна ознайомитися з історичним нарисом Ю.Зінченка «Кримські татари», автобіографічною повістю Е. Аміта «Депортація», А. Акимова «… и зори родины далекой», Ю.Зінченка «Кримськотатарська проблема: історія та сучасність», «Депортовані» - збірником документів, публікацією М.Бугая «Депортація кримських татар у 1944 році».




Перегляд включає інформацію про видатних постатей кримськотатарського народу: Шефіка Гаспринського – громадського діяча, журналіста, А.Кримського – мовознавця, історика, письменника, Н.Челебіджіхана – політика та громадського діяча, М.Джемілєва - лідера кримськотатарського національного руху, Джамалу – українську співачку. Представлені матеріали про національне мистецтво кримських татар, туристичні путівники про міста Криму, які зберегли свої історичні назви: Саки, Судак, Бахчисарай. Нові випробування, горе татарського народу 2014 року тільки загартовують, не дають здаватися, тому що татари мають впевненість повернутися на рідну землю і посилюють свій національний рух, бо вони - незламні.


Немає коментарів:

Дописати коментар