вівторок, 14 серпня 2018 р.


“Законний князь поезії”
(з циклу “Незламні”)

В рамках проекту “100 років Української революції” бібліотека знайомить своїх користувачів з постатями української історії, культури, які присвятили своє життя боротьбі за незалежність, державність України, чиє життя є прикладом незламності та героїзму у справі служінню ідеалам свободи та своєї Батьківщині.
В цьому місяці виповнюється 80 років від дня народження українського поета-дисидента Тараса Мельничука. Народився він у селі Уторопи на Коломиї. Ще учнем дев’ятого класу школи працював коректором в газеті, потім лісорубом в Комі АРСР, у шахті на Донбасі, служив у Радянський армії. У 1958 році вступив до Чернівецького державного університету. Будував Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат, працював теслею в Краснодарському краї. За вільнодумство був відрахований з університету. В 1967 році вийшов у світ його перша збірка віршів “Несімо любов планеті”. У 1972 році заарештований під час масових репресій проти української інтелігенції. До 1975 року перебував в Пермських таборах. У 1979 році заарештований знову на чотири роки. Пройшов тюремні університети, бо оточували люди високі духом і умом. 1982 рік — у видавництві “Смолоскип” у Торонто без відома автора вийшла збірка віршів “Із-за грат”. До 1986 року примусово лікувався у спецлікарні та психлікарні.


1990 рік — вийшли збірки “Строфи із Голгофи”, “Князь роси”. Мельничук прийнятий до СПУ. 1992 рік — за книжку “Князь роси” отримує літературну державну премію імені Т.Шевченка. Помер Тарас Мельничук в 1994 році в селі в якому народився, похований по заповіту на горі Мальцева.
Щороку 19 серпня в День міста в Коломиї вручають премію імені Т.Мельничука.
В 2012 році упорядником і редактором збірки віршів Тараса Мельничука ”Князь роси” був І.Малкович. Книга доповнена спогадами і нарисами про поета. Поезія Тараса Мельничука повільно, але впевнено займає ту вершину українського поетичного ансамблю, яка їй належиться. Поет Т.Григорук назвав Тараса праведником і на папері і в житті. На таких тримається світ. Мабуть, що серед свого покоління українське небо з боку Карпат тримав саме Князь роси — Тарас Мельничук. Таких майже не має, як він, - зауважує Т.Григорук.

“Поезія — це Доля. Гірка доля. Це судьба. Це вирок.” Так сам поет розпочав свою біографію.
В.Герасимюк про Мельничука: “Тарас Мельничук — чи не найбільший український поет ХХ століття. Ні Стус, ні Вінграновський не були ні настільки прогресивними, ні настільки авангардними, як Тарас”.

 


Використана література:
-Т.Мельничук «Княь роси», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2012;
-Т.Мельничук «Із-за грат», Смолоскип», Торонто,1982;
-«Рух опору в Україні 1960-1990», К. Смолоскип,2010;
-«Українськи поети.Довідник», К-Велес, 2005;
- І.Калинець «Слово триваюче », Харків,Фоліо, 1997;
-І.Світличний «У мене тільки слово», Харків, Фоліо, 1994;
 -«Слово і час», 1999, №10, 1995, №4. 1998, №8.
- Л.Лукяненко «Сповідь у камері смертника»К-2011;

Немає коментарів:

Дописати коментар