четвер, 6 червня 2019 р.


                              Ігор СікорськийКреслення долі.

В цьому році виповнюється 105 років з дня коли Ігор Сікорський на своєму літаку «Ілля Муромець» встановив одразу 14 світових рекордів та 130 років від дня народження видатного  українця, який удосконалив світ,головного  авіаконструктора ХХ ст., відкривача і прихильника неба, батька ідеї створення гелікоптера… Він здійснив багато передбачень Жуля Верна та Леонардо да Вінчі.
Сікорський, як і його творіння, пройшли складний шлях глобусом. Народився винахідник в Києві, тут  навчався, вперше здійнявся в небо,  поставив перші світові рекорди. Все життя сам здійснював перший політ на новому апараті. У Санкт–Петербурзі почав серійне виробництво аеропланів. Масовими його літальні апарати стали в США.
 Сікорський – засновник цілого роду військ – військово- морської авіації,
Сікорський – творець першого гідролітака, першого серійного літака, першого літака моно конової конструкції, першого пілотажного літака, першого у світі багатомоторного літака - бомбардувальника  «Ілля Муромець», першого вертольоту, які  були прийняти  на озброєння армії США. Фірма Сікорського створила 17 базових літаків та 18 гелікоптерів.



 « Я мріяв літати з дитинства,   в ті часи, коли керований політ людиною вважався абсолютно неможливим»,- писав Ігор Іванович. Ще в 12 років він змайстрував невеликий гелікоптер. На сина дуже вплинуло захоплення матері творчістю  Леонардо да Вінчі. Він годинами роздивлявся загадкові креслення великого італійця, які зображували химерний повітряний гвинт… « Я  наполегливий в досягнені  своєї мети – спільні зусилля всього світу не завадять мені її досягти», - життєве кредо Сікорського,  мабуть воно  допомогло йому зробити таки віднаходи, які удосконалили світ людей. З вітальної промови на присудженні  ступеня доктора наук Сікорському в Кінгстоні в 1943 році: «… Ваші техничні досягнення свідчать про великі перспективи відкриття нових горизонтів для миролюбного людства. Внески в інженерію аеронавтики висунули Вас у передові лави піонерів ери підкорення повітря…».


 Нагороди та увічнення пам'яті. Київське товариство повітроплавців нагородили свого земляка - відомого конструктора – золотою медаллю. Також Сікорський нагороджений понад 80 різними високими нагородами, рідкою відзнакою – Меморіальним призом братів Райт. Він є почесним доктором багатьох університетів світу. Його ім’я надано кратеру на Місяці, астероїду, Університету Київського політехнічного інституту( найкращі студенти факультету аерокосмічних систем щорічно отримують стипендію імені Ігоря Сікорського),  аеропорту «Жуляни», вулиці в Києві, встановлено  пам’ятник на Музейній площі політехнічного інституту.  Національний банк України випустив ювілейну монету «Ігор Сікорський» із серії « Видатні особистості України» до 120-річчя від дня народження видатного українця.
Книжково-ілюстративна виставка до 130-річчя від дня народження знайомить із  постаттю видатного українця, представляючи різні  матеріали. Які розповідають про відому  та невідому нам велику постать, особистість: «Познавшие чудо полета. Тернистий путь к облакам первих авиаторов»,  книга М.Згуровського «Київські політехніки. Біля витоків світової авіації, космонавтики та ракетобудування», І.Шпак «І.Сікорський. Київський зліт», публікації з газет, журналів, список нагород та відзнак авіаконструктора. Можна відкрити для себе Сікорського - філософа, ознайомившись з його релігійними роздумами  « Послання до Бога» – оригінальним аналізом  християнської молитви «Отче наш» та «Еволюція души» - це роздум автора про сенс людського життя.
Ім’я Ігоря Сікорського золотими літерами вписане в історію світової авіації.
Та не збідніє такими талантами земля наша…


Для оформлення виставки були використані книжки з фондів  бібліотек імені Достоєвського та імені І.Багряного.

Немає коментарів:

Дописати коментар