вівторок, 11 червня 2019 р.


Ясунарі Кавабата. Красою Японії народжений.

Лауреат Нобелівської премії з літератури, японський письменник Ясунарі Кавабата, чудові твори якого увійшли в золотий фонд світової прози, народився в один рік з нобеліантами Гемінгвеєм і Астуріасом та Борхесом і Набоковим. Його твори розкривають читачу суть загадкової японської душі. «Все життя я прагнув прекрасного і буду завжди прагнути до самої смерті», - казав письменник. Кавабату вважають одним із видатних прозаїків ХХ століття. Він зв’язував даром свого таланту загальні поняття естетики, філософії національної самобутності, культури японського народу зі своїми творчими прагненнями.

Твори автора неповторні, неочікувані, це якесь художнє відкриття світу, яке іде зі першоджерел японського словесного мистецтва, та національної культури. Високу світову літературну премію Кавабата отримав за письменницьку майстерність, яка з великим відчуттям висловлювала сутність японського образу мислення. 



Його твори наповнені традиційним японським спогляданням, вони є яскравим явищем ліричної прози, наповнені класичними традиціями японського мистецтва слова, їм притаманні поетичність мови, висока письменницька майстерність, гуманність думки про бережне відношення до природи, людини. Незавершеність творів письменника підсилює вплив образів, залучає читача до співавторства, до осмислювання свого життя, почуттів. І тоді світ набуває нових барв…

Д.Кін писав про творчість Кавабати: «Дійсно прекрасний романіст, для якого характерні простота й поетичність стилю, майстерно витончена глибока думка, твори переповнені гарячими і часто бурхливими почуттями».



Немає коментарів:

Дописати коментар